Andelår med brenneslepesto

Andelår, råvarer
Godt med brennesle, avklipp av overvintret hvitløk, og vårens første gressløk, går godt til denne pestoen. Sammen med et fedd hvitløk og noen valnøtter. Og selvfølgelig parmesan. Ny, men allikevel tradisjonell.

Det er tid for å høste fra vårens og hagens delikatesser. Idag har vi laget brenneslepesto til stekt andelår fra Holte gård i Telemark, og servert det med kokte poteter, olivenolje og en hvitløks og hasselnøttsaus. Så du TV-programmet om verdens sunneste land å bo i? Der kom Frankrike ut som et av de beste, sammen med Italia. Island lå som nummer 1, med Skandinavia noen få plasser bak. Mye av årsaken til det franske paradoks er bruken av gåse og andefett, og vin.

andelår
Riss andelårene med en skarp kniv og krydre dem lett med salt og pepper. Så i ovnen på 200 grader i en 20 – 25 minutters tid. Sprø og gode blir de.

Det franske paradoks.

Her et lite sitat fra et annet TV-program:
«I det sydvestlige Frankrike, særlig i én region, i den hvor de drikker mest vin og bruker mest ande- og gåsefett i Frankrike, har de færrest hjerte/karsykdommer i verden, nest etter Japan. Det har WHO påvist. Det kalles det franske paradoks».

Brennesle
I en kjele med litt vann til de synker sammen. Bland forsiktig til alt har fått en mørk grønnfarge, sil av og press ut så mye væske som mulig. Kraften kan du jo ta vare på til en god saus eller suppe.

Nå mener man at det også skyldes at man i Frankrike spiser langsommere og i mindre porsjoner enn i mange andre land, og at de koser seg mer ved bordet. De spiser også mye frukt, og kvaliteten på råvarene er høy. I tillegg lager også det meste av maten fra bunnen av, og drikker mer vann enn brus. Og det burde jo alle gjøre.

brenneslepesto
Alt er lagt i blenderen, parmesan på toppen, til siste miksing, og pestoen er klar for bordet.

Vi vet jo fra før at olivenolje er sunt. Det er også gåse og andefett. Her er en liste over forskjellige fettstoffer, andefettet følger hakk i hel etter gåsefettet.

Fettstoff Mettet Enumettet Flerumettet
Smør 51,80 23,10 1,76
Kokosfett 86,50 5,80 1,80
Svinefett 36,70 42,40 11,20
Olivenolje 13,00 67,70 7,64
Gåsefett 26,75 56,40 10,30

Så derfor har vi valgt andelår, nøtter, olivenolje og brennesle til dagens middag. Og godt ble det. Prøv selv!

Stekt andelår og brenneslepesto

Riss et andelår til hver, og kvern over litt salt og pepper. Sett i 200 graders ovn og stek til lårene får en fin brunfarge (20-25 minutters tid). La hvile noen minutter.
Kok potetene nesten ferdige, skjær opp i skiver. Legg opp som på bildet og ha over litt olivenolje, salt, pepper og friske timianblader.

andelår med brennesle retten2
Brenneslepesto, nøtte- og hvitløksaus, det sprøstekte andelåret, og nykokte poteter med litt olivenolje og noen blader timian over. Klart til å inntas, med et godt glass vin. Her Vino Nobile di Montepulciano.

Brenneslepesto

Ingredienser:
brennesle
1 hvitløkkløft og noen blader hvis du har
gressløk
valnøtter
parmesan
olivenolje
Slik gjør du:
Ha litt vann i en kjele, og kok brenneslen til den faller sammen. Bland litt til alt får mørk farge. La renne av og kryst ut mer væske. Kjør alle ingrediensene i stavmikser el. og la oljen renne i mens du mikser pestoen ferdig.

Andelår ferdig

Hvitløk/hasselnøttsaus

Ingredienser:
20 – 25 hasselnøtter
4 hvitløkkløfter
3 ss vann
0,75 dl jomfruolje
Slik gjør du:
Kjør hasselnøttene i stavmikser sammen med hvitløken og vannet. La olje renne i mens du mikser, ha i mer olje dersom den virker for tørr. Varm forsiktig opp i en liten kjele. Server.

Print Friendly, PDF & Email