Breaded scampi og marinert pir

Breaded scampi
På bildet lager vi breaded scampi og kamskjell. Scampihaler til høyre, til venstre er kamskjell og sjøkrepshalene klare til fritering. Det uthevede bildet øverst viser scampi, slik den beskrives i den tyske boken “Ingredienzen”.

På pubene i England er breaded scampi med chips og tartarsaus populært til et glass øl. Men ikke alltid er det scampi de får. Smarte produsenter har funnet ut at det går an å bytte ut mye av sjøkrepskjøttet med Pangasius, en ferskvannsfisk fra østen. Og det er  “criminal offence” i UK, dersom det ikke er nøye deklarert på pakningen. I Norge har man byttet ut hele scampien med en reke!I Norge selges ikke breaded scampi, det du får under navnet scampi er oppdrettsreker fra østen. Også det en “criminal offence” i UK.
I Norge kan man egentlig gjøre hva man vil med råvarenavn.
Bildet under er en print screen fra engelske Daily Mail, som viser den vietnamesisk ferskvannsfisken Pangasius. Teksten under, er et svar på “Hva er scampi?”, som er det mest stilte spørsmålet på Google. Dette er engelskmennenes svindel, ikke vietnamesernes, de bare selger fisken.
Pangasus-scampi

“Det korrekte svaret på spørsmålet er halen på langoustine – også kjent som Dublin Bay prawn (norsk sjøkreps). Det er den smakfulle kusinen til hummeren, som fiskes av trålere i Nordsjøen, Irskesjøen og på Skottlands vestkyst. Innholdet i en (breaded) scampi skal overhodet ikke, ved et google-søk, inneholde navnet Pangasius catfish. Men, sjokkerende nok, det er hva mye av scampien gjør.”

Scampo header
Slik beskrives scampi, eller norsk sjøkreps, i den tyske boken “Ingredienzen” fra 2013. Det er halen fra disse som skal brukes i Breaded scampi.

“‘Scampi can be one of the very worst examples of how the food industry cons us,’ says Joanna Blythman, an investigative journalist and author of six books which have lifted the lid on the realities of our food chain. ‘Manufacturers use the name scampi, with all its connotations of up-market deluxe langoustines, to sell a mulch of lowest-grade fish and additives bound in a greasy, thick, breaded jacket.”

“Scampi kan være en av de verste eksemplene på hvordan matindustrien svindler oss, sier Joanna Blythman, en undersøkende journalist og forfatter av 6 bøker, som har løftet lokket av matkjedenes realiteter (hemmeligheter?).
Produsenter bruker navnet scampi, med alle sine assosiasjoner til dyre deluxe langoustines, til å selge oss lavgradert fisk og tilsetninger, bundet sammen i en fet, tykk panert smørje.”

Pangasius brukes også til svindel med andre fiskeslag. På restauranter har den til og med blitt solgt som sjøtunge(Sole). Også i Norge har man funnet slik bevisst svindel med fisk.

Breaded Scampi

Sjøkres, frosne
Et nytt produkt hos Meny: Små sjøkrepshaler til 465 kroner kiloen. Dette er scampihaler. På ingen måte som fersk sjøkreps, men de kan brukes i breaded scampi. Selv foretrekker jeg den ferske. I England ville disse, helt riktig, vært benevnt scampi på pakningen.

I England selges breaded scampi for 50 millioner engelske pund årlig! Hvor mye man selger av oppdrettsreker under sjøkrepsens,
i Norge ødelagte navn scampi, vites ikke.

Breaded scampi og marinert pir

Breaded scampi

Breaded scampi er noe så enkelte som rå sjøkrepshaler vendt i mel, sammenpisket egg og tilslutt i brødrasp. Deretter fritères de, og serveres med chips, en sitronbåt og tartarsaus. Omtrent som fish and chips. Dette svindler man med i England, med så lite som 7% sjøkrepskjøtt hos noen. Vi har prøvd det med opptinte sjøkrepshaler og kamskjell, 100% råvare. Greit nok, men ikke noe jeg vil ha for ofte. Da må det isåfall være med ferske råvarer.

Varmmarinert makrell (fra boken “Provence, en kulinarisk reise”)

Makrell
3 pir eller små makreller, hvitløk, chilipepper laurbærblad, jomfruolje og hvitvinseddik er det du trenger til denne deilige, litt syrlige retten.
Makrell, laken
Ha hvitløk, chilipepper, laurbærblader i oljen i en liten kjele. Etter at det har fått putre litt i oljen har du i eddiken.
Makrell ferdig
Makrellen er ferdig i ovnen, og marinaden er helt over. Retten er klar for bordet om et noen minutter.

Ingredienser:
1 kilo pir, eller små makreller
salt og pepper fra kvern
6 ss jomfruolje
2 tørkede små chilipepper
2 laurbærblad
6 hvitløkfedd, knust i skallet
34 ss hvitvinseddik

Makrell og breaded scampi2
Et par skiver baguette, makrellen med marinaden og overdrysset persille, og til høyre breaded scampi og kamskjell. Begynn med det siste så ikke den syrlige marinaden tar luven av skalldyrene.

Slik gjør du:

Sett ovnen på 230 grader. Skjær av hode, fjern mageinnhold og finner. Legg fisken i et ildfast fat eller bolle, kvern over litt salt og pepper. Drypp over 2 ss olje, og bland med hendene. Sett inn i ovnen i 10 minutter. Ha resten av oljen, chilipepper skåret i små biter uten frøet, hvitløken og laurbærbladene i en liten kjele. Sett den på godt varm plate, og slå over eddiken når hvitløken begynner å frese. Ta av platen, rør litt, og slå det over fisken. Server med det samme.

Print Friendly, PDF & Email