Linguine con le Vongole

Vongole linguine
Her er ingrediensene til retten; Vongole, hvitløk, olivenolje, persille, sjalottløk og hvitvin. Vi måtte bruke kruspersille, butikken var utsolgt for bredbladet.

Spaghetti vongole, eller aller helst Linguine con le Vongole, av mange forkortet til Linguine Vongole, er kanskje den mest kjente pastaretten du får, hva sjømat angår. Og en utrolig smakfull en; de enkle ingrediensene flyter i hverandre og gir en liten symfoni av smaker. En takknemlig rett å tilberede, og enkel!

Vongole stekes
Det er like før skjellene has i pannen. Linguinen ligger med lokk og venter på å blandes i, sammen med hvitvinen og kokevannet.

Vongole,

har det latinske navnet Chamelea gallina. I Italia heter den Vongola comune eller Vongola gallina (gallina betyr høne eller kylling). Men for enkelthets skyld; bruk navnet Vongole. Detn tilhører venusmuslingefamilien.

Hjerteskjell,

som mange tror er vongole, har det latinske navnet Cerastoderma edule. Det disse to har felles er springfoten, som gjør at de kan bevege seg raskere enn andre skjell. Men altså; hjerteskjell er ikke vongole.
Av Venusmuslinger eller venusskjellfamilien, som vongole altså tilhører, finnes det mer enn 500 typer. De lever på sandig, slammete bunn. Vongole er svært populært i Italia, og de selger dem både frosne og på boks. Men altså Linguine Vongole!

Vongole stekes 2
Skjellen er akkurat lagt i, lokket legges på, og varmen settes opp. Først etter litt koking has pastaen i, og tilslutt klippes persillen over.

Linguine er en flat pasta, ca 4 mm, og oversatt betyr linguine tunge. Den passer utmerket til denne retten, fordi den blander seg så godt med ingrediensene. Og den brukes mye til nettopp sjømat.

Linguine Vongole

Ingredienser:
400 g. linguine
3/4 dl jomfruolje
2-3 hvitløkfedd, skåret i tynne skiver
1 stor sjalottløk, finhakket

1 ss chilipepperflak (kan sløyfes hvis vinen er topp!)
1 dl hvitvin
10 vongole til hver
fin hakket bladpersilleLinguine med vongole

Slik gjør du:

Kok pastaen 3 minutter kortere enn på pakken. Salte lett, hell av vannet, men behold 1/2 dl.
Varm opp halvparten av olivenoljen på middels varme. Ha i hvitløken og sjalottløken, og la putre litt mens du rører til den blir gylden. Tilsett chiliflakene og la putre videre i 15-20 sekunder. Ha i hvitvinen og skjellene, og sett opp varmen til høy. Sett på lokk og la koke til skjellene har åpnet seg. (3-6 minutter avhengig av størrelsen på skjellene.)
Bland i den nesten ferdigkokte linguinen, og hell over kokevannet du tok vare på. Tilslutt klipper du over persillen, og serverer retten rykende varm. BUON APPETITTO!

Linguine med vongole 2
Enkelt og godt!

%d bloggere liker dette: