Fritèrt sepia og kamskjell

Langs kysten vår finner du massevis av de to blekkspruttypene sepia og akkar. Men hvorfor man ikke får kjøpt dem i (kjede)butikkene er et mysterium, de kommer importert, og fryst, og selges ofte i innvandrerbutikker. Sunne og gode råvarer vi burde unne oss i dette langstrakte fiskerike landet. Som med så mye annet godt fra havet.

Print Friendly, PDF & Email
Annonser
Blekksprut, kamskjell
Den tiarmede blekkspruten Sepia ser slik ut som liten. En deilig råvare fra havet, som ikke brukes i Norge. Hvorfor ikke! I familien Sepiidae finnes det hele 80 forskjellige blekkspruttyper.

Hvorfor spiser vi ikke mer fra havet her hjemme? Blekksprut for eksempel. Den tiarmede Sepia er kanskje den letteste å tilberede; kort koke og steketid, mild i smaken, og sunn! Og den finnes langs hele kysten. Men ikke i butikkene våre! De du får kjøpt er importerte, frosne. MatNorge i et nøtteskall!

Sepia officinalis
Slik ser sepiablekkspruten ut som voksen, med nydelige farger og mønstre, og med 10 armer.                                     Foto: greatocean.com.au
Sepia friteres
Både sepia og kamskjell er klare til fritering i jomfruolje. Vend dem i mel, egg og brødrasp, og sett igang. Her bruker jeg kurven som sil før den settes i frityrkokeren. Vi trenger jo ikke overskuddsraspet i den akkurat.
Pasta blekksprut
Som tilbehør idag blir det vanlig og blekksprutpasta, halvt av hvert, Vi måtte skjøte på blekksprutpastaen, hadde for lite! Et par knuste hvitløkfedd gjør seg godt i pastaen.

Sepia og kamskjell fritèrt i jomfruolje
Ingredienser:
sepiablekksprut, små
2 ferske eller fryste kamskjell til hver
mel, egg og brødrasp
jomfruolje
salt og pepper
blekksprutpasta og evt. vanlig
persille
noen hvitløkkløfter
Blekksprut, kamskjell retten2Slik gjør du:
Tin blekksprutene, skyll dem i kaldt vann, og «patt» dem tørre med kjøkkenpapir. Varm opp olivenoljen i frityrkokeren (190 grader). Vend først i mel, så i det sammenpiskede egget (la dryppe av), og tilslutt i brødrasp. Fritèr til godt brune som på bildet.
Kok pastaen som på pakningen. Ha i litt olivenolje og et par pressede hvitløksfedd. Legg opp som på bildet, med en persilledusk til å tygge på underveis! Buon Appetitto!

Print Friendly, PDF & Email
Annonser

2 kommentarer til «Fritèrt sepia og kamskjell»

  1. Ja, knallgodt! Og jeg lurer også på hvorfor vi ikke kan få tak i norskfanget akkar i butikkene. Fikk en gang to bøtter med akkar fra en fisker utenfor Tromsø. For ham var det bare agn og ikke til å spise.Han kunne fortelle at fangst av akkar varierte veldig. Noen år ingenting. Et år hadde han kommet over en stim og satt i gang fisking av akkar. Det gjorde seg selv (vet ikke helt hvordan) han gikk for å ta seg en lur og da han kom til seg selv var sjarken lastet til ripa! Det var med nød og neppe han kom seg til land.

    FOR DE SOM IKKE VIL BRUKE MEL er KIKERTMEL et godt alternativ. Bruker det selv og det smaker veldig godt og får en fin gyllen farge.

    1. Takk for tipset med kikertmel.
      Ja, det er merkelig at vi ikke får kjøpt annet enn importert, frosset akkar i akkarlandet Norge. Men selvfølgelig, noen må jo lære oss opp til å bruke og like dette deilige sjødyret. Todarodes sagittatus er det latinske navnet på denne tiarmede blekkspruten. Deilig både som kokt, fritert, fyllt osv. Lages som vanlig blekksprut.Det engelske navnet er Flying squid, og den skal visstnok kunne fly over vannflaten, stående i 3 sekunder!

Det er stengt for kommentarer.