Saken er biff! Med traktkantarell.

Biff med sjalottløk

Biff er ikke bare biff, og indrefilet ikke bare indrefilet. Du får filet både med og uten marmorering, eller med liten eller mye smak sier noen. Du får den en anelse blass eller rosa. Og du får den nesten mørkerød. Men mør er den stort sett alltid.Ingen marmorering, lite smak sier altså noen. Vel, det kan også variere fra biff til biff. Selvfølgelig gir fettmarmorering mer smak, det er jo fettet som gir smak.

Biff, indrefilet
Det var ikke så mye marmorering i dette stykket. Normalt trenger man ikke altfor mye tilbehør dersom biffen er godt marmorert. Her bruker vi endel for å gjøre retten litt mer spennende. Som vi gjør med andre råvarer uten den helt store smaken.

Men alt er relativt, ikke stol blindt på at det ikke finnes unntak fra regelen. Mye har med både for og riktig oppdrett og behandling å gjøre. Ofte kan en en godt mørnet mørbrad smake bedre enn en dårlig marmorert indrefilet.

Traktkantarell, sjalottløk, vårløk, ingefær og reddikspirer fra Hoppestad gård i Skien. Og noen basilikumblader Det var det som skulle til for en god biff. Denne gangen!

For mange år siden kjøpte naboen et ryggstykke med filet og mørbrad. Han lot det henge i mer enn tre uker, til kjøttet såvidt fikk en anelse grønntone i fargen, og overflaten kjentes litt klissete.

Biffen er nesten ferdigstekt. I en blanding av olivenolje og smør. Den oppbløtte traktkantarellen småputrer. Nå skal biffen hvile på og under en tallerken, mens kantarellene får putre videre i fløte.

Det luktet god melkesyre i kjølerommet når du kom inn. Vi renskar og prøvde mørbraden, og aldri har en mørbrad smakt så godt, mør som indrefileten, bare med mye mer smak! Her trengtes hverken marinade eller banking.

Biff med sjalottløk, tilbehør
Tilbehøret steker seg mens vi venter på biffen. Reddikspirene får bare ligge et minutts tid for å bli litt varme. Sjalottløken stekes heller ikke for lenge; den skal jo ha både smak og friskhet og litt bitt!

Biff med sjalottløk2

Biff med traktkantarell

Ingredienser:
4 biff av indrefilet a 200 gram
en god neve tørket traktkantarell, eller fersk
4-5 vårløk
8 sjalottløk
12 -15 skiver ingefær
reddikspirer, eller andre dersom du ikke får tak i
smør, olivenolje og kremfløte
noen basilikumblader
Slik gjør du:
Rens sjalottløken. Legg traktkantarellen i vann en helvtimes tid. Stek ingefær i skiver, og sjalottløken, noen minutter før du har i vårløk i 5-6 cm lange biter. Tilslutt varmer du spirene et minutts tid, og snur dem med en kjøkkenpinsett el.
Stek biffen på relativt høy varme i olje/smørblandingen. La soppen steke sammen med biffen. Når biffen er ferdig legger du den til hviling på en tallerken med en annen tallerken over. Ha fløte i stekepannen og la den tykne inn med soppen. Legg opp, og pynt med noen basilikumblader. Og, du trenger egentlig ikke poteter til denne retten.

Print Friendly, PDF & Email