Villsvinfilet med rødbeter

Villsvin i Barbera

Leser akkurat i Telemarksavisa at Løvenskiold-Fossum i Skien søker om å få starte med villsvin som produksjonsdyr. Villsvinfilet er jo godt, men vil man ha dyrene i Norge?  90 til 100 dyr ønsker de å slakte hvert år. Bildet: Villsvin servert i Lombardiet i Italia.Et 960 mål stort område skal gjerdes inn, den største utfordringen er nok å få bygget et rømningssikkert gjerde. Strømgjerde er det meningen å sette opp. Men så var det det at villsvin er svartelistet i Norge da.

Villsvin er vanlig nedover i Europa, men her hjemme er det lenge siden vi hadde dem. Noen få i Østfold har det vel vært de senere årene, men nå kan de altså komme hit igjen. Foto: glariona.com

Det er 1000 år siden vi hadde villsvin i Norge, men i Sverige har de hatt oppdrettsvillsvin En del av dem rømte i 1970-årene leser vi. Og i dag er den ville bestanden på mellom 150 og 200 000 dyr! Men på den annen side; ifølge forskiften om hold av vilt i innhegnet område, er det tillatt med oppdrett av villsvin i hele landet?

Villsvin i Barbera2
Slik fikk vi servert villsvin i Albergo Milano i Lombardiet. Som en deilig gryterett med både polenta og poteter! Men god var denne viltretten inntatt 800 meter over havet i det fine jaktområdet.

Bak seg har Løvenskiold-Fossum også et annet forsøk med vilt; ifjor ble 800 stokkender importert fra Sverige. “Kanonvellykket” sier de;  rundt 100 har vendt tilbake og spredt seg utover de 150 vannene til Løvenskiold-Fossum. Og for de som er glad i fugl, og liker at fugleraser ikke skal dø ut; stokkanden ble nesten utryddet på 1960-tallet. Så jeg kan godt tenke meg stokkand både der og til middag.

Filet med rødbeter, råvarer
Hovedingrediensene i villsvinfilet med friterte rødbeter; villsvinfilet, rødbeter og løk. I tillegg må du ha mel, et egg, og brødrasp til friteringen. Og selvfølgelig papparddelle.

Vel, hva mener så jeg selv om dette? Som den glade fugle-og viltspiser jeg er, hilser jeg det nok velkommen. Både stokkand og villsvin er vanskelig å få tak i. Å få opp stokkandbestanden må jo være flott, også er jo spørsmålet om rømningssikkerheten for villsvinene viktig da. For ødelegge kan villsvinene helt sikkert gjøre i skog og på mark. Så får vi stole på at riktige beslutninger tas.

I mellomtiden kan vi jo kose oss med “importert” villsvin.

Hvorfor ikke prøve villsvinfilet med pappardelle og friterte rødbeter? Som vi har gjort. Villsvinfileten kjøpte vi på Skagen, og de stammer fra vildtlevende villsvin som “har bevæget seg frit i store naturområde og skove”. Kjøttet er kvalitetskontrollert etter et 6-punkts program, så lynfryst for å bevare smak, friskhet, saft og kraft. Og gode var de!

Filet med rødbeter
Villsvinkjøttet var mørt, saftig og godt. Og friterte rødbeter var en ny og deilig opplevelse. Sprø utenpå, og saftige inni.

Villsvinfilet med pappardelle og rødbeter

Ingredienser: 
2 villsvinfileter
8 skiver kokte rødbeter
2 løk
mel
et sammenpisket egg
brødrasp
300 gram pappardelle
olivenolje, smør, salt og pepper

Slik gjør du:
Renskjær filetene, og varm litt olivenolje i en stekepanne. Brun filetene godt, og la dem ettersteke, du kjenner komfyren din best selv. Skjær fine rødbeter i cm-tykke skiver, (du får kjøpt ferdigkokte eller du koker dem selv først). Tørk skivene med kjøkkenpapir. Så snur du dem i melet, det sammenpiskede egget, og tilslutt i brødraspen. Friter dem i en kjele eller frityrkoker med god olivenolje til de er lett lett brune.
Løken skjærer du i ringer, og steker i smør. Ha i litt sukker for å karamellisere dem litt, og gjerne en ss vann.
Kok pappardellen som på pakken, og legg opp som på bildet. Bruk stekeskyen og drypp over som på bildet.

Print Friendly, PDF & Email