Piggvar i dag. Fra fiskebilen!

Piggvar med app saus2_edited-1

Noen ganger i året har vi besøk av fiskebilen fra Næss sjømat i Narvik, og det er alltid hyggelig. Toppkvalitets frossenfisk er ikke å forakte, når man ikke finner ferske produkter i godt utvalg. Og det er ikke kjedebutikkene så veldig kjent for å ha. I dag har vi piggvar.Ikke for det, vi har et godt forhold til den lokale kjedefiskedisken, og av og til kan vi være heldige der også.
Frossenfisk setter man ganske store krav til; fryst ned så snart som mulig etter fangst, lav frysetemperatur (gjerne ned mot 40 kuldegrader), fint pakket, og ubrutt frysekjede. Altså holdt samme temperaturen til du får den i hus. Da kan vi tåle at temperaturen synker til rundt 20-25 kuldegrader. I vår egen fryser.

Piggvarfile Næss_edited-1
Flotte piggvarfileter, langtinet i kjøleskap, og tilslutt “pattet” med kjøkkenpapir. Saftig og god ble denne deilige retten med appelsinsaus.

I dag hadde han skaffet flotte piggvarfileter, rene fine fileter singlefrosset i en 5 kilos eske. Fanget for litt under 1 måned siden. Det tåler vi, om 2-3 måneder er den spist opp.
Vi kjøpte også råfrosset kongekrabbe, og ditto sjøkreps, eller scampi som det heter utenfor Norge. 4 til 7 på kiloen! Flotte produkter, som vi skal grille i peisen!

Piggvar med app saus, filet
Filetene småputrer i olivenoljen og appelsinsaften. De snues en gang under kokingen, derfor legger du den fine siden ned først, så får du den tilbake når du har snudd den. Det glemte jeg!

Men i dag altså, piggvar. Vi har snoket litt i Sølvskjeen, den italienske kokeboken med mer enn 2 000 oppskrifter fra det italiensk kjøkken. Og vi falt litt for piggvarfilet i appelsinsaus. Så det brukte vi som utgangspunkt. Tilbehøret tok vi fra eget hode, med det vi hadde i kjøkkenet.

Piggvar med app saus2_edited-1
Reddikspirene var deilige til denne retten. Og noen dråper av din beste olivenolje over er ikke å forakte.

Piggvar ellr slettvar i appelsinsaus

Ingredienser:
4 fine piggvarfileter, ferske eller fryste
2 økologiske appelsinner
olivenolje
2 ss sukker
salt
vårløk, asparges og reddikkspirer (eller andre spirer)
Gulløyepoteter i “båter”
Slik gjør du:
Skjær appelsinskallet i tynne strimler, bruke gjerne et siceleringsjern hvis du har. Press ut saften fra appelsinene i et desilitermål.
Piggvarfiletene langtinet vi i kjøleskapet. Varm olivenolje i en vid og høy stekepanne, eller kjele, og legg i filetene (med den fineste siden ned, fordi den skal snues). Dryss litt havsalt over, ha i halvparten av appelsinsaften og kok ved svak varme i 5 minutter. Snu filetene en gang underveis.
Ha 2 ss vann i en liten kjele, tilsett appelsinskall og sukker. Varm opp i 2-3 minutter og ha i resten av saften. Liker du den tykkere; bruk litt ferdigmaizena. Hell sausen over filetene og la koke litt til. Kok Gulløyepotetene i båter som på bildet, men pass på så de ikke overkoker.

Piggvar med app saus, tilbehør2
Appelsinsaft, appelsinskall i tynne striper, (juliènne), vårløk, asparges og reddikspirer er det som skal til i denne deilige fiskeretten.

Tilbehøret; Kok vårløken et par minutter, gjerne sammen med asparges i skiver som på bildet. Aspargesen er ferdig når fargen har skiftet til mørkegrønt. Ha tilslutt i reddikspirene, de skal bare blir litt varme.
Legg opp som på bildet. Selv dryppet vi noen dråper av vår beste, fruktige olivenolje over reddikspirene. Det ga en deilig smak.

Print Friendly, PDF & Email