Ytrefilet av reinsdyr, og Sfursat

Reinsdyr er et av de beste kjøttslagene synes jeg; som regel møre og smakfulle både som indre og ytrefilet og mørbrad. Her er tre fine skiver ytrefilet brunet i en blanding av jomfruolje og smør på den ene siden.
Litt avskjær til cobberdogen vår Bruno til høyre. Krydringen med salt og pepper gjorde jeg nå, litt knust enerbær gjør seg også til dette “tamme” viltkjøttet.
Litt steinsopp og traktkantarell får brune seg i smør og olje.
Soppen avgir egen væske, men det er jo vitsen, å “steke” den inn, elle koke den inn som vi jo sier.
Soppen er ferdigstekt, og klar for bordet. Du kan forresten godt fortsette å steke, da blir iallfall steinsoppen sprø.
Mandelpoteter og noen bønner kokes i litt saltet vann; strengene på bønnene er fjernet.
Så litt knaing med en gaffel, og krydring med salt og pepper, og litt revet muskatnøtt. Til slutt en klatt meierismør. Bland forsiktig.
Og slik la vi det opp: soppen litt rundt på tallerkenen og over kjøttet, potet og bønneblandingen, og smaksatt med noen få dråper tykk balsamico condiment.

Sfursat 2019 fra Lombardiet, på druen Nebbiolo, passet så absolutt til denne deilige retten. Dette sier xtrawine.com om denne årgangen:

Den fanger nesen med en eterisk og kompleks bouqet, med hint av nellik, kanel og pepper, og av plomme i syltetøy. I munnen er den tørr, varm og stram, med en behagelig vedvarende smak på toner av ristede hasselnøtter og lakris. Perfekt å smake i kombinasjon med stekt kjøtt og vilt, den er også utmerket til lagrede oster.

Print Friendly, PDF & Email