Størst på scampi

A/S Læsø Fiskeindustri på Læsø, (og i Frederikshavn, Skagen, og Skottland), er verdens største og ledende eksportør av scampi (norsk sjøkreps). I Norge er det en liten hemmelighet; ingen norske kjøkkensjefer, kokker, restaurantanmeldere og matkjeder vet det, ikke Mattilsynet engang. At scampi er norsk sjøkreps mener jeg; men det kan jo være at Læsø Fiskeindustri og resten av matverden tar feil? At Norge vet best: scampi ER oppdrettsreker. Men hvorfor ikke la Læsø Fiskeindustri fortelle dette selv? (Oppskrift på bambusdampet scampi lenger nede.) Dette sier Læsø Fiskeindustri:

A/S Læsø Fiskeindustri får ordet:

Scampi (Nephrops norvegicus) lever på havbunnen på dyp mellom 25 og 250 meter, i farvannet rundt Læsø, så vel som i Nordsjøen. Den særegne nordeuropeiske scampien (også kjent som jomfruhummer, langoustine og Dublin bay prawns) regnes som en eksklusiv delikatesse over hele verden. Ikke overraskende er det hovedproduktet til Læsø Fiskeindustri, behandlet ved toppmoderne anlegg hvor denne utsøkte delikatessen er kjærlig tilberedt og pakket i en rekke varianter.

Læsø – Marius

Et førsteklasses produkt av høy kvalitet som umiddelbart sorteres for hånd etter landing, deretter hurtigfryses og pakkes i henhold til vekt og størrelse. Både «Læsø» og «Marius» velges fra dagsfangsten i farvannet nær produksjonsanleggene på Læsø og i Skagen. Levende fangst er på topp når det gjelder Læsø Fiskeindustri, hvor rask foredling og daglige forsendelser sikrer høy kvalitet hele veien fra fiskebåt til forbruker.

Scotland

Våre frosne skotske scampi er rettet mot det kvalitetsbevisste detaljmarkedet. Mengden som leveres fra Skottland er stor, og scampi fra så liten som 8,5 cm lengde er tilgjengelig. Ved vår Peterhead-fabrikk har vi etablert en kostnadsminimeringsstrategi, som gjør at vi alltid kan tilby produkter til konkurransedyktige priser.

Læsø fresh

Læsø fersk scampi er en integrert del av Læsø Fiskeindustris produktlinje, hvis sterke innkjøpspolitikk kombinert med lojale leverandører og effektiv foredling gir Læsø Fiskeindustri muligheten til å tilby store mengder fersk toppkvalitetsscampi til Danmark og det bredere europeiske markedet. De ferske scampiene fiskes og landes i nærheten av Læsø Fiskeindustris foredlingsanlegg og sendes til sluttkunden samme dag.

A/S Læsø Fiskeindustri

 

Bambusdampet scampi

Her er tre forskjellige størrelser scampi delt på langs, og den sorte strengen er fjernet. Stort sett klare for damping. Bare servert med litt egenlaget ramsløkolje, og et dryss røkt salt. Kok klørne for seg, litt kjøtt får du ut.
Scampi er lagt i damperen og overdrysset oljen og litt røkt salt. Så er det å sette i gang dampingen. Følg med underveis.
Så og si ferdige; når kjøttet går over fra å være en anelse gjennomsiktig til hvitt, stopper du dampingen og lar scampiene ligge et par tre minutter for at kokingen gradvis skal avsluttes. Da er det på tide å legge dem opp.
Ferdige og lagt opp. Som du ser er hodeinnholdet minus paven med; noe av de mest smakfulle på sjøkrepsen vår, eller scampien som det het i resten av verden frem til norske kunnskapsløse overtok og lagde Norges største matsvindel av sjøkrepsen vår. For å tjene mer penger enn ved å opptre ærlig!

Ingredienser:
scampi
røkt salt eller vanlig salt
ramsløkolje eller din beste olivenolje
baguetteskiver
en god hjemmelaget aioli
dampkoker
Slik gjør du:
Følg forklaringen under bildene.

%d bloggere liker dette: