Knurr med fennikel

Knurr, to stk
Slik ser den røde knurren ut. Det finnes også en grå en, men denne regnes som den beste. Den er enkel å filetere.

Knurr, eller knurhane som danskene sier, spises det ikke mye av i Norge. I Danmark derimot, ligger de ofte i fiskeforretningenes disker. Det er ingen grunn til at denne deilige fisken skal kastes på sjøen igjen. Joda, den knurrer, men er på ingen måte farlig: Når du får den opp i båten er det greit å holde seg unna piggene, de stikker godt. Men ikke vær redd for knurringen, de bare setter svømmeblæren i svingninger for å skremme deg! 

Knurr, en
Slik fileterer du den; Sett kniven ned til høyre for finnen ved hodet, og skjær langs benet som på andre fisker. Du ser godt hvor jeg gjorde det, fra hode til haletipp.
Knurrfileter
Alle filetene er skåret fra. Du kan gjerne fjerne brystbena, men da blir endel av fileten borte, de sitter nemlig fast på en annen måte enn på annen fisk. Vi fjernet dem. Du kan også la de være på, og nappe dem ut når fisken er ferdigstekt. De er lette å få øye på.
Knurr stekes
Legg filetene med skinnsiden ned, og press dem mot pannen med en stekespade, ellers krøller de seg. Pannen med jomfruolje må være godt varm når du har filetene i. Du skal sprøsteke dem!
Knurr, ferdigstekt
Filetene salter og peprer du, og lar steke til kjøttet har blitt helt hvitt. Da er de ferdige. Du bruker den deilige stekoljen som saus.

Fennikel putret i Noilly Prat

Fennikel
Til dette tilbehøret bruker du en litt stor fennikel, sjalottløk og hvitløk. I tillegg til vermouth, olivenolje, salt og pepper. Del de rensede fenniklene i to eller fire.
Fennikel i pannen 2
Først varmer du opp oljen, så har du i løken og hvitløken. Tilslutt fenniklene, som du lar putre med et kvarters tid. Så heller du over vermouth til midt på fenniklene, og lar alt putre under snuing noen ganger, i 45 minutter. Legg på lokk.
Noilly prat
Noilly Prat eller dry Martini går begge i dette deilige fennikeltilbehøret. Det viktige er at fenniklene blir møre.

Sprøstekt knurr med surret fennikel.

Knurr, tallerken
De sprø filetene er lagt opp. Du kan fjerne de små bena på fisken mens du spiser den, eller nappe de ut før steking. Valget er ditt (du drar fingeren langs kjøttsiden på den rå fileten, så kjenner du de små bena. Napp ut med en pinsett). Som drikke hadde vi en deilig Sancerre. Pynt med det grønne fra fennikelen.

Ingredienser:
2 fileter av knurr til hver
jomfruolje til steking
små nypoteter med skall
1/2 fennikel til hver
noilly prat eller annen vermouth
Slik gjør du:
Dersom du kjøper hel fisk, eller fisker den selv, må den fileteres (se ovenfor) Stek slik som beskrevet ovenfor. Følg anvisningen for fennikelen ovenfor. Kok potetene med skallet på. Legg opp som på bildet over, med stekeoljen som saus. Drypp gjerne noen sitrondråper over. Så neste gang du får knurr på fisketuren; IKKE KAST DEN!
GOD APPETITT!

Print Friendly, PDF & Email