Økologisk kalkunlår til 5

Kalkunlåret er tinet, risset ned i kjøttet med kniv, og krydret med salt og pepper fra kvern.

Vi tok det enkelt nyttårsaften; økologisk kalkunlår fra Økodrift Homlagarden i Norheimsund. 1,44 kilo, ikke noe smålår altså, nok til 5 personer. Kjøpt på Meny. Kalkun er populært ved flere av årets anledninger, men kalkunbryst bruker vi stort sett bare til scaloppine; utbankede skiver av brystet, på samme måten som ved kalvekjøtt. Snitsel er et annet ord.  Smaksmessig er det forskjell på bryst og lår; lårets saftige egensmak er mer utpreget enn brystets. Dette kan spises året rundt!

Veldig enkelt; 1 times tid i stekeovnen; varmluft ved 180 til 200 grader. Kjernetemperatur 70 grader.
Så er det egentlig bare å dele opp. Saftig, velsmakende kjøtt, mørt og godt.
Ved siden av serverte vi en puré laget på det vi hadde i grønnsaksboksen; gulrot, purre, rødløk, stangselleri,  og erter fra fryseboksen.
La alt koke et kvarters tid, og sil av. Ta vare på noe av kraften til å bruke i sausen. Kjør alt i stav eller hurtigmikser.
Bland i en skvett fløte og et par ss rømme. Krydre etter egen smak; gjerne bare salt, pepper og revet muskatnøtt.

Og slik ble det; saftige, fine kjøttstykker fra låret, nesten helt sprøtt skinn, asparges, mandelpoteter, og grønnsakspuréen. Sausen ble vanlig brunet smør/melblanding tilsatt kraft fra grønnsakene, litt portvin, to ss cognac, og en skvett fløte. Og litt juks; sukkerkulør. Alt ble kjempegodt.

Print Friendly, PDF & Email