RICOTTA, Norges første

Ostemassen er tatt ut, mysen kokt opp, og det som er igjen er ricotta. En av de første gangene med det lille hjemmeosteriet til høyre.

I 1998 kjøpte jeg et lite “hjemmeosteri” fra Danmark; det var starten på MITT osteeventyr. Jeg sto på kjøkkenet og laget osten, og etter at ostemassen var tatt ut laget jeg ricotta. Ricotta, som oversatt fra italiensk betyr rekokt, er et av verdens mest brukte meieriprodukter, en “mysost”; pr definisjon ikke en ost, fordi ostemassen er tatt ut før mysen kokes opp. Og slik begynte produksjonen av ost hos oss. Første i Norge som produserte ricotta. Men dessverre; ferskvaresjefer eller restauranter forsto ikke hvilket fantastisk produkt dette var den gangen. Vel; Jacobs, og Centra og Ultra solgte litt. Det var da! Hvor jeg lærte å lage den; jo langt oppe i fjellene i Aostadalen, under en studietur.

Tre år senere sto det nye osteriet klart; i 2001-2002. Et tilbygg til huset på 50 kvm. Ti meter fra godstolen i stuen, og med flott utsikt mot Bryggefjell i Bø, eller rett på hekken ut mot Breskelivegen.

Ricotta fiskes opp

Bjarne, eneste ansatte, tar ut ricotta etter at ostemassen var tatt ut (bak til venstre. Mysen kokes opp til 85 -90°C, og eggehvit­testoffene som flyter opp samles i spesielle ricottakurver hvor de får renne av til neste dag; ricot­taen er klar til å spises. Den kan også tilsettes litt melk ved rundt 60 grader for å få et større utbytte, og/eller tilsettes eddik. Eddiktilsetning er forbudt av flere produsenter med merkebetegnelse. (Ekte Ricotta Romana for eksempel, med myse fra produksjonen av Pecorino Romano)
De store ricottakurvene fylles opp og får renne av. Krea­tive italienske kokker bruker ricotta i en rekke retter; gry­teretter, i brød, pasta, lasagne, pizza, desserter, kaker, blandet med frukt eller urter som pålegg eller bare overhelt litt honning og kanel. Ricotta fremhever både smak og konsist­ens i eggerøre eller omeletter. Bruk ricotta som erstatning for cottage cheese. Fettinnholdet er svært lavt(4-10%), og den inneholder vitamin A, kalsium (mot benskjørhet), mag­nesium, selenium, og proteiner.
Nærbilde av en snudd ricotta; gjenkjennelig form over hele Italia. På ku, geit, eller sauemelk. Vår var på geitemelk; den absolutt beste og sunneste ricottaen vil jeg påstå. Ricotta er et av verdens mest brukte meieriprodukter. I Tyskland heter den zieger, og i Frankrike sèrac eller brocciu.
Ricotta er nettopp bakt i stekeovnen, og får en fantastisk primliknende smak. Her serveres den med tørkede frukter og honning.

Bakt ricotta med lønnesirup

Bakt ricotta med lønnesirup er en svært enkel måte å bruke dette deilige meieriproduktet på.

Mange italieneres favoritt

Skjær en god skive ricotta, hell over litt flytende honning og overstrø litt kanel. Slik bruker geitebønder i Italia den, gjerne til frokost med ferskt bondebrød og kaffe

Valnøtt og ricottakake

115 gr. grovhakket valnøtt(alt. Hasselnøtter)
150 gr. usaltet mykt smør
150 gr. brunt sukker
5 egg, plomme og hvitte hver for seg
finhakket skall av 1 appelsin
150 gr. ricotta
40 gr. fint hvetemel

0,6 dl. Aprikossyltetøy
0,3 dl. Brandy
50 gr. 70% sjokolade, revet

Varm ovnen til 190 ºC. Smør en kakeform på 23 cm. diameter. Rist valnøttene lett. Bland sammen smøret og 115 gr. sukker til det er lett og luftig. Bland i eggeplommene, appelsinskrellet, ricotta, mel og valnøtter. Pisk eggehvitten i en stor bolle til den er stiv. Rør gradvis i resten av sukkeret. Fold ¼ del av blandingen i ricottamassen. Fold forsiktig i resten av eggehvittemassen. Hell forsiktig den avkjøle i formen. Legg kaken forsiktig på et fat. Varm opp aprikossyltetøyet med 1 spiseskje vann. Press igjennom en sikt og bland i brandyen. Dekk toppen og siden på kaken. Dryss over revet sjokolade.

Print Friendly, PDF & Email