Squashblomster til hovedrett og dessert

De er jo ganske fine da, squashblomstene. Her er de nettopp plukket inn, og de har ikke lukket seg enda. Før de gjør det er det greit å ta ut støvbæreren nederst inne i blomsten, den er bitter. Squashblomsteer egner seg til mye, i dag har vi brukt dem fritert i to versjoner; med en deilig vinaigrette, og til en deilig dessert.

Stort sett alle gresskar er spiselige, men her hjemme kjenner vi dem best som små squash, eller store gresskar. Squashen kan bære et utrolig antall blomster og frukter, men de er avhengig av bestøvning, derfor er det greit å skjære vekk litt bladverk av og til. Her blomster fra de squashene vi kjøper i butikken, dvs de høstes når de er relativt små.

Squash får du i alle farger og former, både som krypende og klatrende som på bildet. Her både gule og grønne.

Blomstene er dyppet i en beignet, eller røre, og så fritert. De kan brukes både som forrett, hovedrett og dessert. Her servert med et økologisk kyllinglår fra Holdte gård, og overdryppet en god vinaigrette av jomfruolje, hvit balsamico og et lite dryss salt og pepper.

Og like god til dessert som hovedrett; samme røren som de to i bildet lenger opp, forskjellen er bare at disse er overdrysset melis, og servert med vaniljeis. Som drikke tok vi et lite glass italiensk søt Vin Santo.

Ingredienser:
squashblomster
beignet (se under)
vinagraitte
melis
et stekt kyllinglår
vaniljeis
Slik gjør du:
Følg forklaringen under bildene.

Beignet

Ingredienser:
3 egg
1,5 dl mel
1 ss olje
2 dl melk
Slik gjør du:
Skill plommene fra hvitene. Rør til en glatt deig med melet og oljen, spe med mer olje hvis nødvendig. Rør inn ølet litt og litt. La deigen hvile en halvtimes tid. Visp eggehvitene stive og bland inn porsjonsvis. Friter i 170 graders varm jomfruolje

%d bloggere liker dette: