Scampi i NRK radio!

Klikk på bildet over, så kommer du til innslaget medTron Soot Ryen. Klikk så på vis mer etter innslag nummer 10. Det ligger som nummer 11; scampi, hva er det?

Tron Soot Ryen hadde et flott innslag om scampi i Nyhetsettermiddag i NRK Radio i går, mandag 16. oktober. Nesten som jeg skulle ha sagt det selv, og det har jeg vel forsåvidt også gjort. Han har nok hentet det meste av denne informasjonen fra meg. En liten oppklaring av en av påstandene trenges kanskje, den tar vi lenger nede, men ellers var alt som skjønn musikk i mine ører. Så får vi bare håpe at noen tør å gå videre med dette. Det er jeg sterk tvilende til; vi må liksom se bort på sidemannen før vi tør å ta «store sprang». Norgesgruppen toner ned scampinavnet sier de, REMA 1000 og COOP kjører videre, også det kan du lese om under.

Er det resten av verden som tar feil, eller er det vi som har rett? Uansett; i Norge er vi Enige og tro til Dovre faller. Så da så. Litt feige kanskje?

Hva sa så Tron Soot Ryen feil? Ikke en veldig stor feil, men han viste til at kokker og restauranter i USA også jukset. Det er ikke riktig; I USA hadde man ikke scampi, altså norsk sjøkreps, da de italienske kjøkkensjefene emigrerte til USA. Derfor kalte de scampiretten de elsket fra hjemlandet sitt for Shrimp scampi; det er altså en måte å tilberede retten på, med reker, fordi de ikke fikk tak i scampi (norsk sjøkreps). Denne måten å tilberede på brukes også på Chicken scampi, uten at det betyr at scampi er en kylling. Og på Lobster scampi, Scallops scampi mfl.
Her er en god definisjon:

«Scampi (Nephrops Norvegicus) er små taggete skalldyr med hardt skall, som likner mer på hummer enn på reker, bortsett fra at de er pudderrosa av farge. En av de vanligste måtene å tilberede dem på er å sautere dem med hvitløk, løk og hvitvin. Den samme metoden ble brukt av Italiensk-Amerikanske restauranter for å tilberede reker (gamberi på italiensk), som er mye lettere å få tak i. Så de ble kalt «shrimp scampi», og med navnet menes reker tilberedt på samme måte som vår elskede scampi.«

Lidia Bastianich
Emmyprisvinnende TV-programleder, kokebokforfatter og restauratør, som eier flere restauranter.

Rema og COOP kjører videre

Bildet til venstre viser råfryste argentinske villreker; et godt produkt, bildet til høyre viser IKKE scampi, men derimot tigerreker (Penaeus monodon) fra Vietnam. Scampi er altså IKKE varmtvannsreker, men norsk sjøkreps (Nephrops Norvegicus)

Mens Norgesgruppen ser ut til å fjerne «scampi»-posene sine fra butikkene, kjører REMA 1000 og COOP ufortrødent videre.
Tilslutt tar vi med en oppskrift på argentinske villreker med pesto.

Villreker med pesto

Ingredienser:
3 eller 4 reker til hver, velg selv
2 kamskjell til hver
skjær tynne staver av en squash
pesto
sjalottløk, finhakket
hvitløk, grovhakket
solttørkete tomater
olivenolje, salt og pepper
Slik gjør du:
Skyll av de råfryste rekene, og gjør dem klare som på bilde 1 til 7.
Stek løk, hvitløk, squashskiver og de soltørkede tomatene blanke i olje. Stek rekesommerfuglene og kamskjellene i god olivenolje etter at du har saltet og pepret litt. Ha hjemmelaget pesto klar, eller bruk en god innkjøpt en.
Legg opp som på bildet. Drypp litt av den gode skalldyrsoljen rundt på tallerkenen.

Print Friendly, PDF & Email