Ribben er klar til steking

Det er egentlig ikke vanskelig å få sprø ribbe, du må bare passe på litt. Og med hjemmelaget rødkål og brunede poteter blir det godt. Brunede poteter er vel litt dansk. Men godt er det, i denne fete juletid. Og selv synes vi tynnribben er den beste.

Ribbe med knasende sprø svor (4 personer)

Ingredienser:
1,5 kg. tynnribbe med svor, evt midtribbe
1 spsk. grovt salt
, kvernet pepper og vann til stekingen
Slik gjør du:
Dersom du bruker midtribbe; Skjær ut svinekammen og bruk til en saftig stek siden. Rygg- benet steker med og blir gode grillben på julelunchen. Svoren skal være lys og bløt når du kjøper ribben. Er den gul og seig må du «koke» den først.

Her er det ikke brukt brunede poteter. Alt er ellers hjemmelaget; både pølser og medisterkaker, eller «grisepørsje» som de sier i Bø. Og ribbe.

La den «koke» med svoren ned i stekeskuffen ved 250 grader i 20 min.(vannet skal såvidt stå over svoren og må koke) Noen bruker folie, det går som regel greit uten.  Etter 20 min.»ruter» du svoren med en skarp kniv, men ikke ned i kjøttet. Så snur du ribben, drysser den med salt og pepper, også i snittene, legger den på rist og steker med samme varmen i 20 min til. Du kan også stikke noen laurbærblader og/eller nellikspiker ned i snittene, det gir både deilig aroma og smak. Demp så til 150 grader og stek ca. 1 time til. (Steketermometeret skal vise 78 grader).

Fra en julemiddag for noen år siden. Med hjemmelaget rødkål, julepølser og medisterkaker. Og brunede poteter, eller kartofler kanskje, siden dette er mer danske enn norsk. Ribbe er iallfall godt.

Tilslutt lar du ribben stå løst tildekket 10 min. før du skjærer den opp. Var svoren lys og fin ved innkjøp trenger du ikke «koke» den, du steker den 1 1/2 time ved 220 grader. Et alternativ er å rute svoren, gni inn ribben med salt og pepper et par dager før julaften, og oppbevare den i kjøleskap. («kokes» hvis gul, stekes direkte hvis ikke) Får du allikevel problemer med svoren, bruk grillen de siste minuttene. Det er også viktig å vite at det er fettet under svoren som gjør den sprø, – mangler det fett blir den både seig og «slapp». Og i disse «sunne tider» er straffen for magert kjøtt at det ofte blir smakløst. Noe av fettet kan evt. skjæres vekk etter steking.

Her er det også brukt honning til å søte med. Ribbe trenger rødkål!

Hjemmelaget rødkål

1 rødkålhode, ca 1,5 kilo
100 gr. fett, smør eller margarin(gåse-eller andefett er topp!)
1 1/2 dl. 5% eddik
2 dl
ripssaft og/eller et par sure epler
litt sukker, eller honning,  og salt

Slik gjør du:
Fjern de ytterst store bladene, og del kålen i fire. Skjær vekk stokken. Snitt resten av kålen i ikke for fine strimler. Varm opp fettstoffet og ha i kålen. Vend godt. Tilsett eddik, ripssaft og/eller eplebåter med skrell, litt sukker hvis det virker for surt. La kålen putre en times tid ved svak varme under lokk. Vend av og til. Både eddiken, ripssaften og eplene tilsettes for å bevare kålens farve, og gjør også at den mørner raskere.

Brunede poteter

1,2 kg. små poteter (6 personer)
75 gr. sukker
75 gram
smør eller margarin
Slik gjør du:
Kok potetene et kvarters tid med skrellet på og skrell dem. Skyll i kaldt vann. Smelt sukkeret på en middelsvarm stekepanne og tilsett smøret når sukkeret er helt smeltet. La smøret smelte sammen med sukkeret og bland litt med stekespaden (bare noen sekunder, det brenner raskt!) Ha potetene i pannen, men pass på, de kan sprute. Brun dem overalt og ta av pannen så snart de er ensartet brune.

Ha en riktig god jul!

Print Friendly, PDF & Email