Baccalà con uova

Baccalà con uova betyr bacalao med egg på italiensk. Men oppskriften har sine røtter i Portugal, og der heter den Bacalhau à Braz. Italia, Frankrike, Spania eller Portugal; alle elsker de klippfisken vår. Ja det finnes tusenvis av oppskrifter med denne smakfulle deilige saltede tørrfisken. På denne bloggen ligger det 16 oppskrifter med klippfisk.

Etter å ha vannet ut klippfisken skal den få trekke i kokende vann en 8 til 10 minutter. På Dybvik sine poser står det utvanning i 56 timer, og vannbytte tre ganger. DET ER FOR LENGE, etter min smak! Jeg har prøvd det to ganger, begge med et resultat hvor det ble lite smak av fisken. Å salte klippfisk etterpå fordi den ble for utvannet er ingen løsning, fisken er og blir flat i smaken når skaden har skjedd. Denne gangen vannet jeg den ut i 48 timer, og byttet vann tre ganger, enda kunne tiden vært kortet ned litt. Dette er loins av klippfisk fra Dybvik.

3 piskede egg hører med. Selv velger jeg å bruke litt kapers og italiensk ansjos i dag, for å være sikker på en god saltsmak.

Fisken er delt opp i fine stykker og skiver, og egget har fått seg noen omdreininger med pepperkvernen.

Så var det potetenes tur: Bruk juliennekniven på mandolinen og skjær tynne striper. Litt plundrete med mandelpoteter, men med litt anstrengelse går det bra. Noen småskalker må du nok regne med å kaste, eller skjære med kniv.Og slik ble resultatet; tynne men korte skiver mandelpoteter.Potetene legger du i kaldt vann for å trekke ut stivelse en halvtimes tid.
I tillegg til kapers, ansjos, poteter og egg, brukte jeg peanøttolje til potetene og jomfruolje til retten ellers.Potetene er ferdigvannet, og har fått ligge på kjøkkenpapir for avrenning. Pat dry som det heter. Potetene steker litt og litt i peanøttolje i god varme, til de virker ferdige; så legger du dem på kjøkkenpapir til «absorbering».
Først er klippfisken lagt i olivenolje og fått brune seg litt. Så er potetene lagt over. Bland forsiktig. Eggene rører du sammen i en bolle, og heller utover klippfiskblandingen. Så, under god varme blander du alt forsiktig, til eggene begynner å bli litt som eggerøre, men ikke for mye eggerøre. Tilslutt blander du i ansjos og kapers (valgfritt) og masse god finhakket italiensk persille.

Så enkelt, og så godt. Vi fant ut at et glass kaldt øl var det beste her, retten er ganke kraftig. Evt et glass riesling eller tørr gewurztraminer kanskje.

Ingredienser:
400 gram bacalao (helst loins)
250 gram mandelpoteter
3 egg
peanøttolje til potetene (eller olivenolje)
jomfruolje
pepper fra kvern
kapers og italiensk ansjos (valgfritt)
italiensk persille
Slik gjør du:
Følg forklaringen under bildene.
BOM APETITE!

Print Friendly, PDF & Email