Scampi tails, er dette reker?

Scampi tails Google

Bildet over er en print screen fra Google når du søker på scampi tails, eller sjøkrepshaler som det heter på norsk. Klikk deg inn og se hvor mange oppdrettsreker du finner. I Norge har oppdrettsrekebransjen nemlig tatt den norske sjøkrepsens italienske og engelske navn, og satt det på oppdrettsreker. 100% gjennomført. Som det eneste land i verden! Med Mattilsynets velsignelse. Og de igjen gir anbefaling om å bruke nøkkelhullmerket på oppdrettsrekene med navnet scampi. Jeg kan love deg èn ting; du finner ikke mange oppdrettsreker dersom du klikker deg inn på scampi tails!

Scampi 2
Dette er SCAMPI, enten man liker det eller ikke. Det har aldri vært noe annet, og det kan aldri bli noe annet. Og det er en kreps, ikke en reke. Selv om Mattilsynet mener det aldri så mye. Litt seriøsitet må man forvente fra et statlig tilsyn, selv om denne norske matsvindelen har vart noen år!

The scampi way

Dersom du finner noen, er det meget stor sannsynlighet for at det står shrimp scampi når du sjekker siden. Og shrimp scampi er en måte å tilberede reker på: “på scampimåten”, eller “the scampi way”. Det betyr IKKE at scampi er en reke. (I USA fikk man ikke kjøpt scampi. Derfor denne retten med tigerreker)
Men, – det kan også være en bitte liten mulighet for at du finner en oppdrettsreke eller to. Takket være norske importører og produsenter av tigerreker. De som har gjennomført matsvindelen med rekene som gjennom årene har vært medansvarlige for at 40% av verdens Mangroveskog er borte. Ifølge WHO. Noe Norge kan være stolt av?

Scampi 3
Dette er SCAMPI tails, eller sjøkrepshaler som det heter på norsk (Nephrops NORVEGICUS). Her gjort klare til en scampi tails rett. Hodet og klørne blir kokt inn til en god skalldyrkraft, bare halene skal brukes.

Nei, for Mangroveskogen gir vi blanke i, vi har nok med å bruke milliarder på regnskogen. Det er det som gir prestisje og status. Mangrovereker er noe vi spiser!
Provosert? Ja jeg også. Noe i overkant kanskje!

Alsace, Auberge de lÌll
Den fantastiske, og flott beliggende restauranten Auberge de l’Ill, i den lille landsbyen Illhaeusern ikke langt fra den maleriske lille byen Ribeauville i franske Alsace. To ganger har vi vært innom, men bare til en kopp kaffe. Det var 4 måneders bestillingtid.

Haeberlins scampi

Ethvert matinteressert menneske med gjennomsnittlig kunnskap om mat, vet idag at tigerreker er reker, og ikke scampi (norsk sjøkreps). En av verdens mest anerkjente, feirede, og seriøse kjøkkensjefer var Paul Haeberlin. Restauranten han og broren Jean-Pierre drev, Auberge d`lill, fikk 3 stjerner allerede i 1976, og har hatt det siden. Bare Paul Bocuse har hatt 3 stjerner lengre, to år lengre. Så er spørsmålet: Visste Paul Haeberlin hva scampi var?
Her er en scanning fra den tyske kokeboken deres fra 1986:

AubergeJa, det visste han så absolutt! Han visste at det mest kjente og brukte navnet på norsk sjøkreps var SCAMPI. Tilogmed i Frankrike. Derfor er scampi navnet som brukes i innholdsfortegnelsen over scampiretter i kokeboken deres. Boken er fra 1986, og omtrent samtidig begynte de useriøse norske importørene å sette sjøkrepsens navn på tigerrekene. (I England er disse 4 navnene påbudt brukt på norsk sjøkreps: Scampi, Norway lobster, Dublin Bay prawns og Langoustine, De er altså IKKE tillat brukt på oppdrettsreker!) Idag inbefatter svindelen, uten unntak, også matkjedene, og en samlet, i mine øyne useriøs kokkebransje. For dette er useriøst! Å ikke tørre å ta standpunkt er useriøst, og å ikke inrømme at de ikke har visst dette er useriøst. Svært useriøst! Men ikke unorsk dessverre! Og dersom de har visst det, hva er det da? 

Scampi tails delt
Scampihalene, eller sjøkrepshalene som vi sier, har fått fjernet skallet fra det pansrede ryggskallet, og er klart il videre bearbeiding.

Mattilsynets unfallenhet

I Desember 2015 fikk det norske statseide Mattilsynet tre svært enkle spørsmål fra meg:

1.         Hva menes med scampi: Nephropos Norvegicus (norsk sjøkreps), eller reker i familiene Penaeus eller Aristaeidae, som innføres som oppdrettsreker?
2.        Dersom man mener de to siste artene, hvilken kilde benyttet man for å fastslå bruken av navnet scampi, zoologisk eller vitenskapelig, på oppdrettsreker?
3.        I ”Listen over aksepterte betegnelser i vedlegg II, skal benyttes” står ikke scampi oppført. Dvs; navnet scampi skal da ikke benyttes, ihht bestemmelsene. Hvorfor benyttes det da av Mattilsynet og myndighetene på oppdrettsreker?

Scampi ingr
Litt dill, estragon og persille gir denne retten en deilig smak. Sammen med usaltet smør. Scampiens fine, sarte smak beholdes allikevel. Men ikke bruk for mye urter!

Dette svaret kom tilbake fra Mattilsynet 6. Juli 2016, altså 6 måneder senere:

“Vi beklager sterkt at du ikke har fått svar før nå. Vi vil imidlertid informere om at vi ikke ser at vi kan prioritere å følge opp denne saken.”

Dette heter unfallenhet og ansvarsfraskrivelse, på gammelt, godt norsk.

Nøkkelhullmerket_800px

Nøkkelhullmerket

Ikke nok med at Mattilsynet går god for svindelen, de anbefaler også nøkkelhullmerket til oppdrettsrekene. Under navnet scampi! Nesten litt søtt! Men blodig alvorlig. Slik kan ikke et statlig tilsyn opptre!!

Hvem står så bak merket?

«Myndighetene i Norge, Sverige og Danmark har valgt Nøkkelhullet som symbol på sunnere matvarer.»
På den danske nettsiden om Nøglehullet finnes ikke ordet scampi. Og det har sin enkle forklaring; Danmark er verdens største produsent og eksportør av norsk sjøkreps. Under navnet SCAMPI. De vet selvfølgelig at scampi er deres kjære jomfruhummer, eller norsk sjøkreps som vi sier i Norge, Nephrops NORVEGICUS.
Nei matsvindel er ikke matsvindel i Norge. Der gjør man som man vil, med statens velsignelse. Lenge leve kunnskapsløsheten og unfallenheten!

Scampi m smør
Det usaltede smøret er blandet med urtene, og smurt utover scampihalene. Så er det en tur i ovnen eller grillen, og når smøret er smeltet er sjøkrepshalene ferdige.

Scampi tails med urtesmør

Scampi tails, retten3Ingredienser:
4 sjøkreps til hver (sjøkrepshaler)
litt dill, estragon og italiensk persille
usaltet smør
noen sitronbåter
Slik gjør du:
Vri sjøkrepshalene forsiktig fra hodet/kroppen, det du vrir av bruker du til en god kraft. Klipp forsiktig opp skallet mellom ryggskallet som på bildet ovenfor. Snitt og brett ut halene som på bildet lenger opp. Følg så oppskriften under bildene.

Print Friendly, PDF & Email