Abbor og bulot, skritt for skritt

Mange er redd for ben i fisken, særlig i abbor. Det er det ingen grunn til dersom du gjør noen enkle grep med fisken før du steker den. Vi har kjøpt en stor, flott abbor som smakte fortreffelig, uten et eneste ben. Nei, vi kjøpte den ikke i Norge, det er nok vanskelig for oss i innlandet; innlandsfisk ser ikke ut til å være noe for oss her hjemme på berget, hverken i byen eller på landet. Vi kjøpte den i Sverige, der er innlandsfisk langt mer vanlig. Og vi serverte den sammen med store franske strandsnegler (BULOT). Eller kongsnegl som de heter i Norge (av kong eller byll, ikke av konge!)

Den flotte abboren er filetert, den ene fileten har fått skinnet fjernet, den andre er klar for fjerning. Bedre fiskekjøtt skal du lete lenge etter, Fast, fint og smakfullt.

Begge fileter er klare, leveren tatt vare på. Den brune randen er utgangspunktet for det videre enkle arbeidet.

Fileten til høyre er klar, på den til venstre er kniven brukt på hver side av den brune randen. Du avslutter nesten helt oppe på fileten, så klippes «benremsen» av.

De delte filetene presses sammen, vendes så i mel med salt og pepper, og er klare for pannen.

Så stekes de, har i god jomfruolje og med salvie og bredbladet persille.

Og slik serverte vi dem, med baguette, aioli og en god eddik. Bak de store strandsneglene som taes ut av skallet for så å dyppes i eddiken eller aioli. Et par kortstekte hvitløksfedd smaker godt som tilbehør. Og leveren. Den lille blomsten er fra salvien.

Print Friendly, PDF & Email