Skrei i butikken!

Skrei

Skrei er topp spise! Torskehodet var for mange det beste før. (Henriette Schønberg Erken kalte torskehode for en delikatesse!) Men nå er det nakkestykket som frister. Ikke for det, begge deler er topp torskemat. Men det er litt vanskeligere å få tak i torskehoder i dag.

Torsk vannes
De ser kanskje ikke så veldig spennende ut, men det er de garantet etter at du har Slow Foodet litt! Her ligger 4 nakkestykker i rennende vann en times tid.

De fleste kjøper stykkene bak nakkestykket, og derfor ligger vanligvis de flotte nakkestykkene igjen i fiskedisken. Andre velger halestykkene. Men skal du ha det fasteste, fineste, mest smakfulle stykket på torsken; ja da velger du nakkestykket. Det ser kanskje ikke så fint ut, og du må regne med å bruke litt tid på å rense det. Men det er det verdt! Og nakkestykket på skrei er jo best da!

Torskerogn rå
Rogn er et selvfølgelig følge til skrei. Ren og fin rogn, som du koker i folie en 20 minutters tid.

Og dersom leveren og rognen er av topp kvalitet kan du vel ikke ha det bedre. Servert med en god saus, Gulløye, Ringeriks eller mandelpoteter, og gulrøtter. Eggesmør er en fet, men god opplevelse. Men det er så visst min egen saus også, og den kaller jeg Dørumsgaardsaus. Så velg selv, min saus eller eggesmør. Brunet smør går også bra.

Torskelever kokt
Heller ikke lever må mangle. Her er den kokt hel, i saltet vann. For så å bli skåret i skiver til serveringen. Etter min mening holder den seg fast og god slik. Noen dråper eddik er også deilig.

Legg nakkestykkene under rennende vann en times tid, etter at du har renset dem så godt det lar seg gjøre. Kok så opp saltet vann og legg i stykkene. Sett kjelen tilside, og la fisken trekke 15- 20 minutters tid. Eller til du ser at de er passe. Rognen lar du trekke i alufolie en 20 minutters tid, og leveren får småkoke med litt eddik og sjalottløk ca 20 minutter.

Skrei og mølje
Slik liker jeg den servert; faste fine skiver fra nakkestykket, godt med lever og rogn, gode poteter, eggesmør og gulrøtter. Deilig vintermat!

Skrei til 4

Ingredienser:
4 nakkestykker av skrei
2 fine rogn
3-4 fine lever, renset for mark
gode poteter, feks Gulløye
3 hardkokte egg
smør og salt
6-8 gulrøtter
Slik gjør du:
La nakkestykkende rense seg under rennende vann en timnes tid. Leveren renses for de små runde markene, og får trekke i saltet vann med noen dråper eddik i 20 minutter. Rognen pakkes inn i folie, og koker 20 min i saltet vann.
Skreien legger du i vann som først har fått koke opp, for så og saltes godt. Så koker du opp vannet igjen, har i fisken, og lar den trekke en 20 minutters tid. Og husk å servere den på varme tallerkener. Gulrøttene legger du etter at potetene har kokt litt, de skal jo ha bitt! Eggesmøret lager du som du pleier. Tilslutt legger du opp som på tallerkenen. Det beste er å ha både rogn og lever i kjelen på spisebordet, og forsyne deg der. Det tar jo litt tid å rense fisken!

Dørumsgaardsaus_edited-1

Dørumsgaardsmør eller saus om du vil

Ingredienser:
150 gram smør
1 boks Creme Fraiche
gressløk
Slik gjør du:
Smelt smøret og ha i halvparten av creme fraichen. Rør med en god visp. Sannsynligvis vil sausen da skille seg. Men ikke fortvil; ha i resten og rør videre til en homogen saus. Det går som regel bra. Hvis ikke; ha i en spiseskje kaldt vann og rør videre.  Tilslutt har du i godt med nyklippet eller tørr gressløk fra glass.

%d bloggere liker dette: