Ny sjømatplakat og Shrimp scampi

På den nye sjømatplakaten er norsk sjøkreps med. Skalldyret som er kjent over hele den seriøse matverden under navnet scampi. Et navn den norske “næringen” er på god vei til å ødelegge helt. Her kan du se bildet i PDF, med riktige navn på mange språk, også italiensk. Sjømatplakat, ny

For mange, mange år siden henvendte jeg meg til Eksportutvalget for fisk og stilte spørsmål om hvorfor ikke norsk sjøkreps (scampi) var med på sjømatplakaten deres. Slik tolket jeg svaret; “hmm, interessant”. Og det var det! Så, mange år senere henvendte jeg meg igjen, uten at noe skjedde. Så, etter enda en henvendelse fikk jeg dette hyggelige og ærlige svaret fra Ingebjørg Moe (den gang rådgiver mat og ernæring Norges sjømatråd, ikke ansatt der i dag):

På denne plakaten var ikke sjøkrepsen med. En “norsk” råvare navnsatt Nephrops norvegicus i 1758 av Carl von Linné.

”Vi må bare erkjenne at vi ikke har vært flinke nok til å ivareta denne arten, vi har så mange arter som skal ha oppmerksomhet. Men når det gjelder ren faktainformasjon så må vi gjøre noe, takk for at du minner oss på det. Ved neste opptrykk og revisjon av Fakta om fisk og Fisk og skalldyrplansjen skal vi få med krepsen. I mellomtiden skal vi sørge for faktainformasjon på godfisk.no.
Jeg vet at jeg fikk denne informasjonen fra deg også for mange år siden, da var jeg relativt ny i jobben og lett forvirret over navnet scampi som jeg egentlig ikke visst hva var for slags krepsdyr. Da kom informasjonen fra deg og jeg fikk hele forklaringen på forvirringen. Siden den gang har jeg prøvd å kjempe mot bruk av scampi og misbruk av navnet, men det er som å kjempe mot vindmøller. Og det er skremmende at velrenommerte matskribenter godtar navnet og bygger opp under feil fordi det er det folk kjenner og bruker.”
Ingebjørg Moe, rådgiver mat og ernæring. Norges sjømatråd

Den norske sjøkrepsens navn er nå med på plakaten, den har også med det italienske navnet scampi på sjøkrepsen. Ellers er disse artene fjernet: Lysing, pigghå og kråkebolle. Og disse er kommet til: norsk sjøkreps, rognkjeks, hestemakrell, stillehavsøsters og snøkrabbe. På baksiden av den gamle plakaten var det informasjon om de forskjellige fiskeslagene, det mangler på den nye.

Den norsk matsvindelen

Enda er det langt igjen før den norske sjøkrepsens ry som et av verdens beste skalldyr er restituert; de verste er restaurantenes og restaurantanmeldernes bruk av navnet scampi på oppdrettsreker, som aldri har hatt noe med scampi å gjøre. Da “næringen” valgte å sette sjøkrepsens italienske og engelske navn scampi på oppdrettsreker, etablerte de en matsvindel av rang; misbranding, som er en av de vanligste måtene å drive matsvindel på.

Shrimp scampi

Den amerikanske retten shrimp scampi er en av årsakene til mye av forvirringen rundt navnet scampi (norsk sjøkreps); retten viser nettopp til at det IKKE er scampi i retten, den er en “forloren” rett, hvor det brukes reker istedenfor scampi fordi det var vanskelig å få tak i sjøkreps da retten ble komponert rundt 1920. Her er oppskriften:

Vi har brukt argentinske villreker i denne oppskriften, mest brukt i USA er oppdrettsreker. 94% av rekene amerikanerne spiser i året er importert. De fleste er oppdrettsreker. De som har vært medansvarlige for at 40% av mangroveskogen er borte.
Det fine med disse villrekene (Rema 1000) er at de er splittet opp i ryggen, og den sorte strengen er fjernet. Veldig lette å skrelle. Forøvrig er Rema 1000 en av verstingene når det gjelder å selge oppdrettsreker under sjøkrepsens italienske navn scampi.
Rekene er renset, og klare for tilberedning. Dette er RÅ reker med fin rødfarge, i motsetning til de grågrønne, kjedelige oppdrettsrekene tigerreker og vannameireker.
Og dette er det som trenges: Pepper, salt, smør, jomfruolje, sitron, hvitløk, hvitvin, reker og persille. I tillegg til pasta; bruk linguine eller spaghetti nr 13.
La hvitløken surre litt i olivenoljen, ha så i hvitvin, sitronsaft og smør , salt og pepper. Kok inn litt.
Så legger du i rekene, og lar de småputre 2-3 minutter på hver side. Ikke for lenge, da skrumper de inn og blir seige!
Den finhakkede persillen er lagt i, alt er rørt litt godt sammen, og klart for bordet.

Ingredienser:
8-10 argentinske villreker til hver
jomfruolje
hvitvin
persille
hvitløk
smør
salt og pepper
linguine
nystekt baguette

Slik gjør du:
Tilpass selv ingrediensene til antallet du skal servere retten til. Bruk gjerne like mye smør som olje. La hvitløken surre litt i olivenoljen, ha så i hvitvin, sitronsaft og smør, salt og pepper. Kok inn litt. Så legger du i rekene, og lar de småputre 2-3 minutter på hver side. Ikke for lenge, da skrumper de inn og blir seige! Den finhakkede persillen legges i, alt røres litt godt sammen, og retten er klar for bordet. Drypp over litt av din beste olivenolje når retten er lagt opp.

Print Friendly, PDF & Email