Akkar og blomsterkrabbe

Akkaren (Todarodes sagittatus) er tinet, og blomsterkrabben (Portunus pelagicus) er tinet. Krabben heter forresten også blåkrabbe og sandkrabbe. Vi har både akkar og kalmar langs kysten vår, men ingen tilbyr oss den. Og dette er deilig mat.

Akkar får du nesten ikke tak i i Norge, og det er synd, for da må vi jo kjøpe importert da. Kanskje bransjen heller vil ha oss til å kjøpe taskekrabbe, oppdrettslaks og ørret? Ikke vet jeg. Vi har også kjøpt bomsterkrabbe; krabben med flere navn, men som bare burde hatt ett. “One name for one fish”.

Akkaren er klargjort; innmaten er tatt ut, fangarmene og deler av hodet ligger bak, og til venstre blekkposen som vi skal bruke i risen. Vi lar skinnet være på akkaren, det gir fin farge. Kroppen er skåret nesten igjennom ved at vi tredde skaftet av en stekespade av tre inn til halespissen på blekkspruten og skar snitt ned som på bildet.
Bomsterkrabben krydres med salt, pepper og løkpulver, bruk gjerne hvitløkspulver også.
Alt er lagt i fiskekjelen og dampet i 7-8 minutter. Ikke mer, da blir blekkspruten viskelær, og krabbekjøttet vanskelig å få ut.
Basmatiris kokes på vanlig måte og tilsettes blekket når ferdigkokt. Salte risen.
Litt mye ris til den lille blekkposen, men bland godt så blir det ikke så verst.
Dette ser vel deilig ut? Smeltet smør, og en blanding av vanlig og søt soyasaus og litt balsamico til å dyppe i. Med deilig blekkris, og en sitronskive. Du vil nok forbauses over hvor mye kjøtt det er i disse krabbatene.