Scampi og tigerreker

SAMSUNG

FB-scampi

Kjøkkenkroken er et lukket matforum som i løpet av et godt års tid fikk mer enn 11 000 medlemmer. Et seriøst FB-samfunn uten mobbing av noe slag, noe det ofte kan bli i slike samfunn. Ildsjelene bak er Stein A. Nyeng og Winnie Lian. Det er neppe noen blant medlemmene som ikke vet hva scampi er idag. Det vet dessverre ikke Mattilsynet, Norges Sjømatråd, Forbrukerrådet, norske restaurantanmeldere og kokkebransjen. Er det ikke egentlig på tide at denne farsen tar slutt?

FiskeplakatI danske fiskeforretninger henger en eller flere av disse fiskeplakatene. Ser du godt etter vil du se norsk sjøkreps til venstre for hummeren på den venstre plakaten. Disse plakatene produseres av Scandposters (tidligere Scandinavian Fishing Year Book), verdens mest anerkjente leverandør av markeds- og referanseinformasjon til industrien.

Fiskeplakat 1

Dette er fiskeplakaten fra statlig eide Norges Sjømatråd. Her er ikke norsk sjøkreps (Nephrops Norvegicus) med i det hele tatt. Forklaringen tror jeg vi finner under.

Scampi norskekysten
Som det fremgår av denne plakaten er navnet på norsk sjøkreps scampi både på italiensk og engelsk. Scampo er entall for scampi. Scampi er ett av fire påbudte navn brukt på norsk sjøkreps i UK: Norway lobster, Dublin Bay Prawns og Langoustine er de tre andre. Å sette navnet scampi på andre sjømatråvarer er altså ikke tillatt, og vil kunne regnes som en “criminal offence”.

Dette er et utsnitt av den danske sjømatplakaten NORSKEKYSTEN. Som enhver seriøs plakat har den sjødyrets navn på flere forskjellige språk. Det har også Norges Sjømatråd sin plakat. Derfor er sannsynligheten meget stor for at det er grunnen til at de ikke har med norsk sjøkreps. Da måtte de ha tatt med det italienske navnet på sjøkrepsen; nemlig SCAMPI. For det kan vel umulig være fordi sjømatrådet eller Fiskeridepartementet ikke har visst hva det norskeste norske sjødyret er: Norsk sjøkreps (Nephrops Norvegicus?) Kjent over hele verden frem til nå som SCAMPI. Jeg får litt vond smak i munnen; beskytter man kolleger?

Tigerreker Queensland
Kommentar fra” Al Browns dishing upp Australia” på Matkanalen. Over hele verden vet man hva tigerreker er. Og bruker det navnet. Bare ikke i Norge. Det er vel egentlig litt søtt! Men samtidig skammelig av en “sjømatnasjon”.

Vi avslutter foreløpig her. Mattilsynet har nettopp tilskrevet meg og gitt dette svaret, etter gjentatte brev fra meg, hvor jeg har stilt noen helt enkle spørsmål, som da altså ikke besvares. Også medlemmer av Kjøkkenkroken har tidligere tilskrevet Mattilsynet, uten  et fornuftig svar.

Til Terje Dørumsgaard

Viser til tidligere korrespondanse, senest til deres e-post datert 14.12.15. Henvendelsen gjaldt bruk av betegnelsen scampi på oppdrettsreker.

Vi beklager sterkt at du ikke har fått svar før nå. Vi vil imidlertid informere om at vi ikke ser at vi kan prioritere å følge opp denne saken videre.
Med vennlig hilsen

Åsne Sangolt
Seniorrådgiver
Mattilsynet, hovedkontoret, seksjon sjømat

Dette får selvfølgelig meg til å arbeide enda mer for å bli kvitt dette uvesenet i den senere tid norske mathistorie. Ett sted går grensen for hvor useriøse det går an å være!

Så en liten link tilslutt; Gå inn her på søkeordet Scampi tails, og se hvor mange tigerreker du finner (scampi tails = sjøkrepshaler). De du evt måtte finne er helt riktige linker til Shrimp Scampi, som er en måte å tilberede reker på.

Dampet scampi med jomfruolje og fleur du sel

10. Scampi med olje og salt2
Dampet scampi med jomfruolje og fleur de sel servert med en god italiensk hvitvin. Scampi (sjøkreps) fra Seashell AS.

Ingredienser:
4 store rå eller råfrosne scampi (sjøkreps)
litt fingersalt
din beste jomfruolje
toast av baguetteskiver brunet i jomfruolje
Slik gjør du:
Damp scampien hel i en fiskekjele. Del dem på langs, ta ut den sorte strengen og paven, og legg opp som på bildet. Drypp over litt av din fineste olivenolje for smakens skyld. Det matcher godt. De kan også deles før du damper dem. Pass da på å ta dem akkurat i det de skifter fra gjennomsiktig til hvitt kjøtt.
Får du bare tak i små scampi, deler du dem på langs, tar ut paven og damper dem. Server gjerne bruschetta med litt revet hvitløk og olje. Eller bare bruschetta brunet lysebrun i stekeovn.

God appetitt!

%d bloggere liker dette: