Octopus skritt for skritt

Octopus 2,8 kg
En octopus på 2,8 kilo tar ikke bare all plassen på skjærefjelen, den er også ganske tung å løfte opp og ned i kjelen. Men FOR et resultat det blir.

3 ganger i året har vi fiskebilen til Alf-Åge Næss fra Narvik på besøk. Heldigvis, for hadde jeg ikke kunnet bestille skall- og bløtdyr utenom det vanlige fra ham, hadde jeg gått glipp av deilig sjømat som så og si er umulig å få kjøpt i Norge. Og jeg elsker sjømat. Siste besøk ga oss en octopus på 2,8 kilo, nedfryst rå ombord. Men også dansk råfrosset scampi (norsk sjøkreps) i 2 versjoner, og sepiablekksprut til å fylle masse godt i, har vi å glede oss til fremover.

Fiskemannen

Alf-Åge Næss fra forrige besøk. Den gangen hadde jeg bestilt og fått levert argentinske villreker. I motsetning til tigerreker er disse røde av farge også som rå. Og fryst ned ombord. Sjømatnasjonen Norge er fattig på sjømat, kanskje et av de fattigste land i verden! Riktignok eksporterer vi for opp mot 100 milliarder kroner i året men i Norge er laks og torsk det hellige. Skall- og bløtdyr finnes omtrent ikke, selv om vi har mye av begge deler langs kysten vår. I Norge er det viktigst å tjene masse penger, ikke å tilby det som ikke selges i tonn, men kanskje i kilo. Derfor er fiskebilen til Alf-Åge et must for mange.
Octopus var forøvrig det første virkelig spennende jeg fikk smake som 15-årig dekksgutt i 1958. På fangeøya Fernando Poo utenfor Afrika. Brunet og servert i en pikant tomatsaus. Glemmer det aldri!

Octopus skritt for skritt

Octopus klar

Klar for koking! Octopusen er tinet, og kokingen kan begynne. I kjelen la jeg en oppdelt løk, et par hvitløk og godt med persille. Pluss salt.

Octopus dyppes

Octopusen vår ble levert ferdig renset, men rå. Hodet var tømt for innhold, og selv vrengte jeg det inn ut. Her er det Astrid som dypper octopusen 4-5 ganger opp og ned i det kokende vannet, til armene har krøllet seg godt (octopusens!). Fasongen blir riktig, og det skal gjøre noe med mørheten.

Octopus ferdig

Et par korker i kokevannet skal visstnok gjøre blekkspruten mørere, så hvorfor ikke? Vinkorker har man jo som regel noen av. De 8 armene har krøllet seg fint, og så er det å vente 45-60 minutter på at den skal koke seg mør. Prøv gjerne mørheten ved å skjære av en liten bit når det nærmer seg kokeslutt. Octopusen skal småkoke, nesten bare trekke.

Octopus m brød

Det kan bli litt lukt rundt i huset, egentlig god lukt, men den fjernes delvis hvis du tar en baguette eller loffbit som her, dypper den i eddik, og legger den melom kjelen og lokket.

Octopus koker

Så er den ferdig, og fått akkurat det utseendet den skal ha. Klar for viderebehandling.

Octopus, delt

Her er den oppdelt. Vi la til side og fryste ned et par-tre armer til en senere anledning, og brukte resten inklusive hodet til hovedrett idag. Hodet ser du nederst til høyre i bildet. Det røde ytterskinnet og det litt geleaktige rundt armen fjerner du lett under rennende vann. Noen lar være, andre gjør det.

Octopus mm

Her ligger det vi skal bruke til salaten til venstre, også rekene. Begge deler brukte vi i den deilige sjømatsalaten. Til høyre det skal skal brunes lett i stekepannen.

Octopussalat

Til salaten brukte vi små salatblader, sitronbasilikum (under), sjalottløk, kirsebærtomater, grovhakket italiensk persille, vanlig basilikum, og en dillkvist. Mye fra hagen. (ikke feltsalaten, tomatene og løken)

Octopussalaten

Salaten er klar. Så er det bare å sette til dressing og blande godt.

Octopus stekes

De fine, litt store bitene av tre armer får småsurre et par tre minutter i jomfruolje med sjalottløk, hvitløk og persille. de skal ikke brunes, da blir de for tørre. Saftige og smakfulle ble disse. Salte og pepre ved bordet.

Octopus tallerken3
Og slik la vi det opp; salaten bak, baguette til venstre, så aioli til å dyppe i, og på tallerkene har vi pyntet med sitron, agurkskiver og halverte kirsebærtomater. Vinen er en god Sancerre.

Ingredienser:
1 octopus
noen nyrensede ferske reker

sjalottløk og hvitløk
italiensk persille
kirsebærtomater og noen skiver slangeagurk
et par korker
en loff eller baguettebit + litt eddik
baguette i skiver som stekes brune i jomfruolje
hvitløk til å gni over baguetten
aioli, salt og pepper
Slik gjør du:
Følg i all hovedsakk informasjonen under bildene. Det skulle holde. Er du i tvil om noe, send meg et spørsmål i kommentarfelltet på bloggen.

Buon appetito!

Print Friendly, PDF & Email

2 Comments

  • ISThoresen

    Velbekomme!

    Om vi er heldige og får tak i en slik åttearmet sak så prøver vi denne salaten i løpet av sommeren.

    J;_D))