Stillehavsøsters, sandskjell, og krabbe

Østers, sandskjell mm
I tillegg til godt med fisk, fikk vi også krabber i garnet. Bak til venstre sandskjell i klaffmuslingfamilien, til høyre de etterhvert så beryktede stillehavsøstersene.

Vi har vært på fisketur hos svigersønn Roger og datter Rigmor, sammen med mellomste sønnesønn Lasse, og kona Astrid. Det vil si; det var vi gutta som fisket, damene gjorde klart hjemme. Ikke bare fisket vi, vi plukket stillehavsøsters av fjellet med en kniv, og Roger gravde opp sandskjell for oss. Stillehavsøstersen må opp og vekk har vi fått høre, og sandskjellene, eller softshell clams som disse populære skjellene heter på engelsk, er det bare å grave opp. Litt arbeid ja, men belønningen er smakfull.
ØstersHer er synderne; Stillehavsøstersen eller Japansk østers som de også heter. (Crassostrea gigas). Eng.: Pacific cupped oyster, Fr.: Huitre creuse du Pacific.
Casanova skal etter sigende ha fortært 50 stykker av dem. Hver kveld! For å holde aktiviteten på topp. Om det virker får man heller prøve ut selv. Det er bare å forsyne seg, for vekk skal de!

Østers, nærbilde

Dette er tre østers vokst sammen til en merkelig en, populære for andre småskjell og blåskjell ser det ut som, nesten et lite skjellsamfunn med små grøntområder! Litt vanskelig å tilberede når de er som disse, det beste er nok å vente til de har vokst seg større.

Klaffmuslingen sandskjell

To sandskjell klare
Vi ha lagt to skjell i litt vann for å illustrer hvordan du kan dampe dem; vann opp til halve skjellet. Men legg dem i når kokevannet med litt salt begynner å koke, og damp dem til skjellene åpner seg, akkurat som med andre skjell.

To fine eksemplarer sandskjell. Softshell clams som de heter på engelsk, og svært populære i USA. Disse klaffmuslingene hører til i familien Myiade, og har det latinske navnet Mya arenaria. Eng.: Softshell clams, Fr.: Mye. Helt vanlig å spise rå med noen dråper sitron dryppet over, men deilige også som kokt, stekt, fritert, marinert.

Slik kan du grave opp sandskjell

Sandskjellene ligger nedgravd i sand og mudder, og bare de lange, sammenvokste ånderørene stikker opp, munningene ser ut som to hull i sandflaten. Og der det er hull, der er det sandskjell! Massevis kan det være! De lever fra 8 til 20 cm ned i sanden. Før du kan tilberede dem kan du legge dem i en stor bolle med litt salt en tre-fire timers tid for å fjerne sanden i dem.

To sandskjell åpnet
Etter damping fjerner du skinnet på ånderøret, du ser det stikke litt frem på den underste.

Sandskjellene har åpnet seg, og er klare for videre tilberedning. Dersom du ønsker å spise dem rå, åpner du dem som en østers, gjerne med en østerskniv. Og drypper noen dråper sitron over.

Sandskjell åpne2
Her er skjellene åpnet, og skinnet på ånderøret til høyre fjernet. Nå er de helt klare for en skje med urtesmør. Og så inn på bordet. Alt spises.

Stillehavsøsters med urter

Østers og sandskjell til grillenSå er det østersen tur. Vi var ikke helt sikre på om vi turde å spise dem rå, så vi grillet dem likegodt, og serverte med urtesmør. På bildet over er de klare til grilling, sandskjellene bakerst. Urtesmøret er med urter fra hagen: Sitronbasilikum, bladpersille, estragon og litt dill.

Østers åpnet i grillenRett på varm grill til muskelen slipper, og østersen åpner seg som på bildet. Så en teskje urtesmør over mens de er varme, og alt er klart for et deilig østers og sandskjellmåltid. Ledsaget av litt god loff og et godt glass hvitvin. En deilig forrett! Bilde lenger nede.

Tre krabber på to

Krabber ferdige

6 fine krabber fikk vi i det ene garnet. Vi fikk tre av dem. Hadde egentlig regnet med bare få fisk, men kunne vel ikke slippe disse delikatessene uti igjen. Den midterste hunnkrabben hadde mest og finest innhold. De to større hunnkrabbene ikke så mye, mest linn saus.

Krabbe, åpenSlik kan en tett liten hunnkrabbe være fyllt med de deiligste smaker fra det fineste krabbekjøtt. En riktig lekkerbisken!

Stillehavsøsters og sandskjell

Østersrett
På bildet har vi lagt opp den deilige forretten; grillede østers og dampet sandskjell med urtesmør. Bak krabbene. Til høyre en fantastisk god italiener fra Frescobaldi: Benefizio.

Ingredienser:
3 østers og ett sandskjell til hver
smør
urter (dill, sitronbasilikum, bladpersille og litt estragon
sitronbåter
Slik gjør du:
Du velger selvfølgelig hvor mange skjell du vil ha til denne forretten, men husk; det er jo bare en forrett. Ellers kan du jo gjøre som Casanova, dersom du vil ha dem til hovedrett. Og det var 50 stk. Men kanskje ikke hver kveld?
Ellers: følg oppskriften under bildene over.

Østers med urtesmør2Som hovedrett smakte krabbe deilig, vi brukte resten av urtesmøret på loffen, og bare litt majones og sitron som tilbehør. Deilig smakte det. Og krabbene var høyst levende når de gikk i kokevannet.

God appetitt!

Print Friendly, PDF & Email