Hagen akkurat nå. Del 1

Hagen 8 juli 15
Bringebærene til høyre har fått nettet over seg, aspargesene i midten er høstet for iår, bare bregnene får blomstre seg ferdige (bak de tre buskene). Jordbærene og grønnkålen kommer opp under den hvite duken, Og i drivhuset er alt vel. I rute med andre ord.

Denne våren og sommeren har vært god mot hagen vår. Stort sett overalt blomstrer og gror det. Ikke minst i drivhuset, hvor den første innhøstingen av sylteagurk er gjort. Så gjenstår det å sylte dem. Tomatene kommer for fullt, og auberginene er øyeblikkelig klare til å blomstre opp sine deilige frukter. Også jordbærene har gitt bra utbytte iår, og bringebærene har fått bærnett over seg. I det hele tatt; alt vel!

De første agurkene
De første drueagurkene, eller sylteagurkene er høstet, og dagen går til sylting. Dvs morgendagen, for først må de ligge i en saltlake et døgn.
Agurker, skjært
Agurkene er skivet opp og klare for et døgn i 10% saltlake. Som du ser, her er det små og litt større om hverandre. Slik må det bli hvis du ikke har mange planter, de kommer jo litt ujevnt, og må lagres i kjøleskap til det er nok til en første sylting.
Agurker klare
Og så var det lakens tur. Vi bruker 5% eddik, en halv pose sursildkrydder, sennepsfrø og krondill fra drivhuset. Så er det å koke den opp.
Agurkene syltes
Og tilslutt er det å helle laken i de rengjorte glassene hvor agurkene ligger klare. På toppen har jeg lagt et par laurbærblader fra drivhuset. Det setter litt ekstra smak.

Syltede drueagurker.

Ingredienser:
1 kilo sylteagurk
1 liter eddik 5%
250 gram sukker
1 stor spskj sennepsfrø
1 halv pose sursildkrydder
Krondill hvis du har i hagen

Agurker og jordbær
Sylteagurkene er ferdige, og får 14 dager i kjøleskap. Jordbærene tar vi til litt iskrem ikveld.

Slik gjør du:

Legg først agurkene i en lake med 100 gram salt til 1 liter vann, i ett døgn. Skyll og tørk av agurkene. Kok opp eddik og sukker, og tilsett krydderene, gjerne også noen skiver hvitløk. Mange oppskrifter viser til 7% eddik. Jeg synes den blir for sterk da, agurkene blir for sure! Avkjøl og hell laken over agurkene, som du har lagt lagvis på glass. Alternativt kan du også først ha i krydderene når du legger agurkene på glass. Noen heller av laken og koker den opp, avkjøler og heller på glass etter en uke. Det gjorde jeg ikke denne gangen. Bruk gjerne atamon konserveringsmiddel, hvis du ikke har noe i mot de to E-stoffene. (oppskriften står på posen). Etter 14 dager kan du prøvesmake.

Agurkene 9 juli 15
En slangeagurkplante til venstre, og to sylteagurkplanter til høyre for den. Bak, to nye slangeagurker, de første jeg sådde fikk problemer. Foran ser du to auberginer og helt til høyre, overvintret dill, som skal brukes i sylteagurkene.
Aubergine 9 juli15
Og her er den største auberginen, sådd litt før de andre, og i god vokst, Den trives som plommen i egget denne eggplanten.
Print Friendly, PDF & Email