Eple, eplets dag og årets eplebarn!

Norsk eplefest på Gvarv (klikk på bildet)

I dag er det eplets dag, og Sauherad i Telemark, hvor bildet er tatt, er en av landets største fruktkommuner. Og hva smaker vel bedre på eplets dag enn noen gode retter med eple. Her kan du kose deg med noen oppskrifter. Bruk dem gjern til helgen.

Det første barnet som ble født i dag, er årets eplebarn! Kanskje du kjenner noen?

Oktober er eplemåneden, og 17.oktober er epledagen. Norsk Eplefest på Gvarv ønsker å markere denne dagen, og vil gjerne gjøre litt ekstra stas på den første babyen som velger å komme til verden i Norge i dag. Gå inn på Norsk eplefest på Facebook hvis du kjenner noen som kanskje har født årets eplebarn i dag!

Kongekrabbe med epler og løk4
Dette er faktisk godt! Sødmen fra kongekrabben matcher eplene og løken godt. Prøv selv.

Kongekrabbe med eple og løk

2 passe store kongekrabbeklør/ben
2 store epler
3 sjalottløk
Rucola og sitron
1 ss. sukker(gjerne brunt)
½ teskje kanel + ¼ teskje cayennepepper.
2 ss. seterrømme, meierismør
Litt balasamico

Stikk ut kjernehuset, skrell eplene, og del i små firkanter. Grovhakk løken. La surre i litt godt smør. Tilsett sukker, kanel, cayennepepper og seterrømme. La alt putre i 10 minutter. Fordel rucola på en tallerken. Legg epleblandingen i midten som på bildet. Fordel krabbekjøtt rundt. Legg et par fine stykker av kjøttet på blandingen. Drypp litt olivenolje og noen sitrondråper rundt på salaten og kjøttet. Pynt med tre epleskiver, med noen dråper balsamico over.

Andebryst med potet og eplepuré
Rosastekt andebryst er deilig sammen med eple og potetpuré. Grønn asparges er også deilig, bare ikke kok den for lenge.

Andebryst med potet og eplepuré

Ingredienser:
2 andebryst
4 poteter
2 store epler
salt og pepper
asparges
Slik gjør du:
Stikk ut kjernehuset, skrell eplene og del i båter. Kok møre i litt vann. Hell av vannet og mos eplene. Del potetene i båter, kok dem, og mos. Bland de to mosene sammen og krydre med salt og pepper. Skjær skråsnitt begge veier på skinnsiden, og krydre andebrystene med salt og pepper. Stek dem ved middels varme uten fett, med skinnsiden ned, til de er lett brunet. Snu dem og sett i stekeovn ved 200 grader i 10-12 minutter. Ta dem ut og la sette seg under folie et kvarters tid. Legg opp som på bildet, og drypp stekesky rundt på tallerkenen. (Dette er andefett, som er nesten like sunt som jomfruolje, og som sammen med krydderet gir en deilig smak.) Kok asparges og legg opp som på bildet.

Eplekaker
Foran til venstre eplekake med mandler og hasselnøtter, til høyre bakte epler med krokanfyll. Bak til venstre Klokkergården eplekake, og til høyre snudd eplekake. Vi tar med oppskriften på 2 av dem.

Klokkergarden eplekake, fra Nyhuus gard på Gvarv.

125 g. margarin
125 g. sukker
3 egg
1 ts frisk sitronsaft
200 g. hvetemel
3 store ts. bakepulver
3 ss kald melk
500 g skrelte epler
50 g sukker + kanel

Rør smør og sukker hvitt, tilsett deretter eggeplommene og sitronsaften. Sikt melet med bakepulveret og ha det i deigen vekselvis med melken. Skjær tilslutt de tre stivpiskede eggehvitene inn i deigen, som helles i godt smurt rund bakeform med løs bunn. Skrell eplene og del dem i båter, ta vekk kjernehuset. Legg eplebåtene oppå kakedeigen, dryss med sukker og kanel. Stek kaken 50-60 minutter i ovn ved 200 grader. Kaken er god både lunken og kald, og blir like god etter frysing. Server med pisket krem.

Eplekake copy

Eplekake med mandler og hasselnøtter

Til deigen:
50 g margarin
175 g sukker
2 egg
Revet skall fra 1 sitron
250 g revne hasselnøtter
200 g eplemos
100 g mel
1 ts bakepulver 

750 g epler

Til kaketoppen:
100 g smør
100 g sukker
1 ss honning
1 ss melk
50 g skivede mandler
Cocktailbær eller syltede kirsebær

Forvarm stekeovnen til 180 grader. Dekk en springform med bakepapir. Rør margarinen kremet, og kjør alle ingrediensene til deigen i kjøkkenmaskin, til du har en jevn masse. Spre den jevnt utover springformen. Forbak 10 minutter i ovnen.
Skrell eplene, fjern kjernehusene og del eplene i båter. Dekk springformbunnen med eplebåtene. Smelt smøret til kaketoppen i en panne og rør i sukker og honning til det er smeltet. Rør inn mandelskivene og melken. Spre jevnt over eplene og bak ferdig i 40 minutter. Pynt med noen cocktailbær eller halverte, syltede kirsebær. Server med god rømme eller pisket krem.

Print Friendly, PDF & Email