Lammeknoker fra Haukeli

Lammeknoker ingred
2 ferske lammeskanker, 1 rødløk og noen hvitløkfedd, en rød og en grønn paprika, og 5 tomater, er det vi brukte i denne nkle retten. Og litt tid!

Ferske lammeknoke er deilig. Det er også lettsaltet og røkt, hvor de lettsaltede kanskje er mest vanlig. Og tar du med en potetpuré og noen gode grønnsaker kan måltidet bli både smakfullt og fargerikt. Vi har prøvd med knoker fra Edland Kjøtt på Haukeli. Fjellkost altså. Knoker har blitt mer og mer populært, og bruken er en fin måte å utnytte denne tidligere underkjente delen av slaktet på. Vi tar det skritt for skritt.
Lammeknoker i ovnenEgentlig er dette en enkel, men kanskje litt tidkrevende rett, litt slow food. Og det liker vi jo. Men den passer seg selv. Du bruner lammeskankene godt. Grønnsakene deler du i passe biter eller skiver, og lar få putre litt i olivenolje før du har i lammeknokene. Så lar du alt stå og småkoke i stekeovnen en time eller halvannen, til kjøttet slipper benet. Og det var det. Ikke særlig vanskelig! Snu gjerne knokene og rør fint i grønnsakene underveis.

Gulløyepoteter stampes
Det er flere måter å stampe poteter på; her er det brukt en potetmoser som virkelig er effektiv. Du kommer til overalt, fordi den er buet som kjelen. Og den moser potetene til en fin masse.

Potetpurè

Ingredienser:
1 kg. poteter,
2 rødløk,
pepper,
smør,
fløte,
revet muskatnøtt og 2 sammenrørte eggeplommer.
Slik gjør du:
Del potetene i båter og kok dem såvidt møre. Stamp dem til ønsket konsistens. Bland i smøret og de sammenrørte eggeplommene. Salte og pepre etter smak. Riv over muskatnøtt.

Poteter, Ringeriks
Det går også helt fint med en potetpresse som denne; du får potetene ut som “spaghetti”, og så er det bare å røre godt ut slik du vil ha mosen. Her er det brukt Ringerikspoteter. Denne kan du også bruke til spätzle, den tyske “pastaen” som er ypperlig til lammeskank, og enda bedre til viltretter.

Lammeknoker rettenLammeskanken er lagt opp, midt i “grønnsakbedet”, med potetpuréen bak, og den deilige, stekeoljen full av grønnsaksmak rundt på tallerkenen. Ikke så veldig slankende, men av og til……

%d bloggere liker dette: