Årets lam. Lammecarré.

Lammecarre med sopp og tomat_edited-1
Her er lammecarré servert med råstekte mandelpoteter, fyllt tomat, og portobellosopp med pesto. (Bruk gjerne steinsopp!) Og en enslig asparges.

En av de bedre stykningene på lammet er carré, eller karré. Egentlig en fransk betegnelse som beskriver enten “beste enden av nakken” skåret enkel med 8 ben, eller dobbel carré, “carré d’agneau”, med 6 ben.  Men her hjemme finner du den også med flere ben, litt avhengig av størrelsen på lammet.

Lammecarre med mandelpoteter
Lammecarréene er brunet på skinnsiden. Så skal de stekes over potetblandingen og gi deilig smak til tilbehøret.

Den vanlige måten å tilberede på er slik den er, og så dele den opp mellom bena, ofte også mellom hver annet eller tredje ben, litt avhengig av hvordan du skal servere eller presentere den. Hvis du binder sammen 2 eller 3 enkle som en sirkel, heter det lammekrone. Uansett, godt blir det! Vi tar 2 oppskrifter i dag.

Lammekarré med tomat og sopp

Ingredienser:
2 stk. lammecarré
2 store tomater
brødrasp
parmesan
olivenolje
rosmarinpersille og gressløk
sjalottløk
mandelpoteter i skiver med skall
4 portobellosopp
pesto, varm
salt og pepper
4 asparges

Lammekarre raavarer
Legg opp lammecarréen slik. Så ruter du begge veier for å få de små sprø svorbitene når de er ferdigstekte. Litt kvernet salt og pepper gjør godt, men ikke overdriv!

Slik gjør du:

Rute, og krydre lammekarréene med salt og pepper, de skal stekes på rist over potetene som på bildet lenger opp, etter at du har brunet dem med skinnsiden ned. Del tomatene i to, og hule dem ut. Bland sammen brødrasp, finhakket persille, sjalottløk og gressløk. Rør i brødrasp og olivenolje til en jevn, litt tykk masse. Smak til med salt og pepper og fordel massen i tomatene. Ha over revet parmesan. Skjær potetene i skiver(skallet skal være på). Fordel i stekeskuffen og legg over noen rosmarinkvister. Drypp over olivenolje.

Lammecarre, poteter klare
Slik legger du opp potetene og resten av tilbehøret unntatt soppen. Her blir det mange deilige smaker.

Sett de fire tomatene i hvert sitt hjørne av stekeskuffen, og sett den inn i ovnen med lammekarréene på rist over, som på bildet. Stek ved 180 grader i 40-45 minutter, eller til termometeret viser 70 grader. Stek portobellosoppen i olivenolje på begge sider. Varm opp litt hjemmelaget pesto, og fyll i soppen.

Lammecarre med sopp, toma, Olaf Ryevint_edited-1
Maten er på bordet, ledsaget av en Olaf Ryevin som jeg fikk laget i samarbeid med Bø Hotel og Vinmonopolet for noen år siden. General Olaf Rye var jo fra Bø i Telemark.

Server som på bildet, med nykokt asparges. (Kok aspargesen i lettsaltet vann med en teskje sukker, til fargen skifter til mørkegrønn. Så fast og fin skal den være!) Drypp tilslutt over noen dråper av din beste balsamico.

Lammecarré med langtidsbakte tomater.

Lammecarre med tomater
En litt amputert, “hjemmedelt” lammecarré, hvor benet ikke stikker ut, eller er skrapt av. Av østfriesisk melkesau.

Ingredienser:
1 kg. Lammecarre
Olivenolje
Salt og pepper
1 økologisk sitron
1 sjalottløk og 1 hvitløkkløft
Rosmarin
Slik gjør du:
Lag en marinade av olje, sitronsaft, litt revet sitronskall, salt og pepper, finhakket løk og hvitløk og et par rosmarinkvister. La kjøttet ligge i marinaden 3-4 timer. Brun kjøttet først, stek det deretter i stekeovnen 25-30 minutter avhengig av tykkelsen på kjøttet. La det så hvile et kvarter før det serveres, gjerne med noen kokte blomkålstilker og bønner som her. ( vi skulle bruke blomkålen dagen etter). En god hjemmelaget potetpuré, eller råstekte poteter, smaker deilig ved siden av.

Langtidsbakte tomater

4 stilker kirsebærtomater
Olivenolje
Salt og pepper
Litt sukker
Balsamicoeddik og en kvist av hver av timian og rosmarin
Slik gjør du:
Skyll tomatene og legg dem i stekeskuffen på et bakepapir(stilkene skal være med). Drypp over olje, balsamico,salt, pepper og litt sukker. Legg urtekvistene over og bak tomatene i ovnen ved 90 grader 6-7 timer.

Print Friendly, PDF & Email