Scampi og leksikon

Når det er gått så langt at italienske og «italienske» restauranter i Norge ikke tør å bruke det ITALIENSKE navnet på sjøkreps i menyene sine, da er det kommet for langt. INGEN tør å gjøre noe for å rette opp denne råvaresvindelen innført i Norge. Hverken «bransjen» eller matkjedene bryr seg om det.

Print Friendly, PDF & Email
Annonser

Jeg har tatt meg bryet med å kikke litt på den informasjonen som finnes om norsk sjøkreps skrevet på norsk. Det er traurige greier; jeg har så og si ikke funnet NOE troverdig informasjon, alt ser ut til å være «tilpasset» noe, eller noen. Selv bruker jeg høyst troverdig utenlandsk informasjon når det gjelder sjømat. Det er tryggest!
Bildet over viser de bøkene jeg for det meste forholder meg til. Jeg tror jeg med sikkerhet kan si at de er meget troverdige. Den øverste i midten, og den nederste er begge store praktverk. 

Havforskningsinstituttet

På havforskningsinstituttets engelske side kan vi under overskriften Fakta om norsk sjøkreps lese at norsk sjøkreps (Nephrops Norvegicus) har disse navnene på engelsk (common names): Dublin Bay prawns, langoustine og SCAMPI. (I tillegg til Norway lobster.) Dette er selvfølgelig helt riktig.
Scampi er navnet som gjennom de siste hundre årene har vært mest brukt på norsk sjøkreps utenfor Norge. Det finnes utallige scampiretter.

Fish labelling regulations

Dette er et lite utdrag fra de engelske Fish Labelling Regulations, som gir en svært innholdsrik oversikt over råvarer fra havet. Tabellen over viser noen av de lovlige navnene på råvarene. Merket med grønt nede vises SCAMPI, som altså er Nephrops Norvegicus, eller norsk sjøkreps som vi sier i Norge. Å bruke navnet scampi på reker for eksempel er ULOVLIG i England.

Store norske leksikon om norsk sjøkreps

Arten kaltes tidligere ofte for scampi, skriver de. Og videre; På engelsk brukes navn som scampi. På norsk brukes betegnelsen scampi om tropiske reker.
Hva er dette for slags informasjon? Artens navn er fremdeles scampi på italiensk, og ett av fire påbudte engelske navn på norsk sjøkreps. Og man bruker ikke navn på et sjødyr; enten så er det et navn eller så er det ikke et navn. Man kan ikke si at i Norge bruker man det italienske navnet Asino på hest! Hest er navnet på dyret, asino er det italienske navnet på ESEL.

Store norske leksikon om tigerreker

«På norsk går tigerreker under betegnelsen scampi.» JA, men NEI; over hele verden utenfor Norge går tigerreker under betegnelsen tigerreker, på engelsk tiger prawns, eller giant tiger prawns hvis de er store. Ty: tigergarnelen, Da: tigerrejer, Sv: tigerräkor, osv. SCAMPI er IKKE reker.

Penaeus monodon har navnet tiger prawns på engelsk, giant tiger prawns hvis de er store. I tillegg til de ville, oppdrettes disse verstingene som ødelegger Mangroveskogen i: China, Thailand, Indonesia, India, Vietnam, Brasil, Ecuador og Bangladesh.

Fra boken Shrimps, hummer und langusten

«De blir ofte forvekslet, til stor skade for forbrukeren!»

«De blir ofte forvekslet, reker og scampi, selv om den verdifulle kaisergranat eller scampo (entall) har liten likhet med de forskjellige rekearetene. Ovenfra betraktet har reker en meget smal hale, fra siden er den bred og spisser ut mot haletuppen. Panserskallet til rekehalene er, sammenlignet med scampihalene,  tynt. Hos kaisergranat (sjøkreps) er i motsetning panserskallet meget stabilt, det går fra siden og under ( i samme bredde), helt ut til spissen, og viser at den hører til hummerfamilien.» står det å lese i denne boken.
I rå tilstand er det UMULIG å ta feil av disse to artene. Uten skall kan de lett forveksles, noe «bransjen» og matkjedene i Norge har visst å benytte seg av, i en klar råvaresvindel.

«Fische und Meeresfrüchte» sier dette:

«Årsaken til at reker og scampi blir forvekslet, ligger i den klare prisforskjellen mellom disse skalldyrene. Det finnes alltid useriøse forretninger som utnytter forbrukerens manglende kunnskap, og bruker den mer «verdifulle» betegnelsen scampi på de billige oppdrettsrekene, for å ta ut en høyere pris.»

Her er noen scampioppskrifter, og det er IKKE oppdrettsreker på bildene:

Tilslutt en deilig, enkel oppskrift i denne fagre grilltid!

Grillet scampi

Grillet scampi
Ingredienser:
8 scampi
jomfruolje
fingersalt
Slik gjør du:
Del alle scampiene på langs, og ta ut paven og den sorte strengen. Legg dem på varm grill. Grille til halekjøtte skifter fra det rå gjennomsiktige, til hvitt kjøtt. Ikke snu dem, da forsvinner saften, og de kan brenne seg fast. Legg opp som på bildet, gjerne med hjemmelaget majones.
Skal vi virkelig kose oss er norsk sjøkreps det beste skalldyralternativet. Og bor du i nærheten av et fiskemottak eller fiskeforretning; be om rå sjøkreps neste gang.

Print Friendly, PDF & Email
Annonser