Scampi og leksikon
Jeg har tatt meg bryet med å kikke litt på den informasjonen som finnes om norsk sjøkreps skrevet på norsk. Det er traurige greier; jeg har så og si ikke funnet NOE troverdig informasjon, alt ser ut til å være «tilpasset» noe, eller noen. Selv bruker jeg høyst troverdig utenlandsk informasjon når det gjelder sjømat. Det er tryggest! Bildet over viser de bøkene jeg for det meste forholder meg til (i tillegg til seriøse nettsteder). Jeg tror jeg med sikkerhet kan si at bøkene er meget troverdige. Den øverste i midten, og den nederste er begge store praktverk.
Havforskningsinstituttet
På havforskningsinstituttets engelske side kan vi under overskriften «Fakta om norsk sjøkreps» lese at norsk sjøkreps (Nephrops Norvegicus) har disse navnene på engelsk (common names): Dublin Bay prawns, langoustine og scampi. (I tillegg til Norway lobster.) Dette er selvfølgelig helt riktig. (Så får vi heller bære over med at langoustine er stavet feil, langostine er det spanske navnet på en reke). Scampi er navnet som gjennom de siste par hundre årene har vært mest brukt på norsk sjøkreps. Det finnes utallige scampiretter, også i eldre norske kokebøker.
Fish labelling regulations
Dette er et lite utdrag fra de engelske Fish Labelling Regulations, som gir en svært innholdsrik oversikt over råvarer fra havet. Tabellen over viser noen av de lovlige navnene brukt på råvarene fra havet når de tilbys forbrukerne. Merket med grønt nede vises SCAMPI, som altså er Nephrops Norvegicus, eller norsk sjøkreps som vi sier i Norge. Å bruke navnet scampi på reker er ulovlig i England.
Store norske leksikon om scampi
Her var det ikke mye å bli klok av! I dag er det så og si slutt på å bruke tigerreker, vannameireker er det vanlige. Også disse har fått navnet scampi. Norgesgruppen har gått over til navnet Vannameireker. Når jeg skal informere meg om noe i et oppslagsverk forventer jeg å finne informasjon om det jeg søker opp. Her er det ingen informasjon, mens det kunne vært en mengde om dette mest søkte ordet på Internet. Rett og slett for dårlig.
Store norske leksikon om norsk sjøkreps
Artens italienske navn er scampi, og ett av fire påbudte engelske navn på norsk sjøkreps når de selges eller tilbys forbrukerne. Det blir noe feil å si bruker navn på et sjødyr. Man kan som eksempel ikke si at i Norge bruker man det italienske navnet Asino på hest! Hest er navnet på dyret, asino er det italienske navnet på ESEL. Like lite kan man si at i Norge bruker man navnet scampi på oppdrettsreker, scampi er det offisielle italienske navnet på norsk sjøkreps (Nephrops norvegicus). Det finnes ikke to sjødyr med navnet scampi.
Store norske leksikon om tigerreker
«På norsk går tigerreker under betegnelsen scampi.» Over hele verden utenfor Norge går tigerreker under betegnelsen tigerreker, på engelsk tiger prawns eller giant tiger prawns hvis de er store. Ty: tigergarnelen, Da: tigerrejer, Sv: tigerräkor, osv. SCAMPI er IKKE reker.
Penaeus monodon har som nevnt ovenfor navnet tiger prawns på engelsk, giant tiger prawns hvis de er store. I tillegg til de ville, oppdrettes disse verstingene som ødelegger Mangroveskogen, i: China, Thailand, Indonesia, India, Vietnam, Brasil, Ecuador og Bangladesh. Litopenaeus vannamei er en reke med opprinnelse i Panama, som har overtatt som den mest brukte i oppdrett, fordi man kan ta ut dobbelt så mange reker på samme arealet som man kan med Penaeus monodon.
Fra boken Shrimps, hummer und langusten
«De blir ofte forvekslet, til stor skade for forbrukeren!»
«De blir ofte forvekslet, reker og scampi, selv om den verdifulle kaisergranat eller scampo (entall) har liten likhet med de forskjellige rekearetene. Ovenfra betraktet har reker en meget smal hale, fra siden er den bred og spisser ut mot haletuppen. Panserskallet til rekehalene er, sammenlignet med scampihalene, tynt. Hos kaisergranat (norsk sjøkreps) er i motsetning panserskallet meget stabilt, det går fra siden og under ( i samme bredde), helt ut til spissen, og viser at den hører til hummerfamilien.» står det å lese i denne boken.
I rå tilstand er det UMULIG å ta feil av disse to artene. Uten skall kan de lett forveksles, noe «bransjen» og matkjedene i Norge har visst å benytte seg av, i en klar råvaresvindel oppstått i Norge i midten av åttiårene.
Her er noen scampioppskrifter, og det er IKKE oppdrettsreker på bildet under:
Tilslutt en deilig, enkel oppskrift!
Grillet scampi
Ingredienser:
8 scampi
jomfruolje
fingersalt
Slik gjør du:
Del alle scampiene på langs, og ta ut paven og den sorte strengen. Legg dem på varm grill. Grille til halekjøtte skifter fra det rå gjennomsiktige, til hvitt kjøtt. Ikke snu dem, da forsvinner saften, og de kan brenne seg fast. Legg opp som på bildet, gjerne med hjemmelaget majones.
Skal vi virkelig kose oss er norsk sjøkreps det beste skalldyralternativet. Og bor du i nærheten av et fiskemottak eller fiskeforretning; be om rå sjøkreps neste gang.