Abbor, den beste ferskvannsfisken?

Abbor i fiskedisken
Litt i forkant lå de der; flotte abborer sammen med sjøfisk, skalldyr og ferdigmat. Hjemme spiser vi den knapt.

Ja er den det; den beste ferskvannsfisken? Jeg synes det, et fast fint smakfullt kjøtt, fantastisk til fiskesuppe, favoritten sammen med sjøfisken berggylte kanskje. Til fiskesuppe altså! Disse flotte eksemplarene fant vi i fiskedisken i den nye fiskebutikken i Skagen. Lenge siden du så abbor i fiskedisken hjemme? Hvorfor i all verden bruker vi ikke mer innlandsfisk?

Abbor, raavarer
I dag lager vi abbor på den enkle måten. Dvs. ikke for mye tilsetninger, bare litt skivede mandler og ferskpresset appelsin.

Abbor

eller Perca fluviatilis, som den heter på latin, er en høyt skattet fisk utenfor Norge. Eng: Perch, Fr: Perche fluviatile, Ty: Flussbarsch, It: Pesce persico.
Vi har fisket flott enkilos abbor i Bøelven i Telemark i flere år. Litt mindre nå, men stadig flott abbor.
Mange er nok redd for den på grunn av bena, men det trenger man ikke være, det er nemlig lett å fikse. Så da tar vi det skritt for skritt.

Abbor, fileter
De første vi gjør er å filetere fisken som på bildet. Det viktigste er selvfølgelig en god kniv, og siden vi er i leid leilighet på Skagen er knivene ikke de beste. Så det får bli som det blir!
Abbor, fileter uten sideben
Så fjerner vi side eller brystbena, uten å ta med for mye av det gode fiskekjøttet.
Abbor, brun rand
Det tykke fiskeskinnet er filetert fra filetene, og filetene er snudd med den brune randen opp. Klar til å renskes for ben. Her skal du skjære ned langs begge sider av den brune randen på filetene.
Abborfiltere uten ben
Du skjærer nesten helt ovenfra, ved “buksesmekken” og helt ned til “foten” på fiskefileten, på hver side av den brune randen. Så løfter du den brune randen opp, og klipper av nesten øverst. Du ser en brun rand øverst i bildet. Tilslutt dytter du de halve filetene mot hverandre igjen. Helt fri for ben, bortsett kanskje fra et par oppe ved “buksesmekken”.
Abbor, buksering
Hvorfor i all verden “buksesmekken” og foten på fileten. Ganske enkelt fordi filetene ser ut som en bukse når den brune stripen er fjernet. Kommer av svensk: “at buksera fileten”.
Abbor stekes
Så salter og peprer du filetene, vender dem i mel og steker dem slik du liker dem.
Abbor på bordet
Og her er de klare til å spises med en god salat, og et godt glass vin. Mer trenges ikke for å sette pris på denne deilige fisken.

Abborfilet med ristede mandelskiver og appelsin

Ingredienser:
Abborfileter til 4 personer
skivede mandler
2 appelsiner
olivenolje
salt og pepper
litt vårløk i ringer
Slik gjør du:
Rens og fileter fisken som i bildene ovenfor. Salte og pepre filetene og vende dem i mel. Brune dem forholdsvis godt i varm panne.  Press over appelsinsaft fra den ene appelsinen. Ferdigstek på svakere varme et par minutter på hver side. (Stek vårløken blank i samme pannen.)
Mandlene bruner du  i egen panne eller en liten kjele, i olivenolje.
Legg tilslutt opp som på bildet, pynt med en appelsinskive, og server med en god salat og et glass hvitvin, dersom du liker det.

Abbor på bordet tre
Og her i nærbilde.