Scampi chanterelle

2 stk scampi (norsk sjøkreps) er delt i to, og sjøkrepshalene (scampi tails) er vridd av og skåret nesten helt igjennom.

Tenk deg at du er rundt 40 år gammel og bestiller sjøtunge fra restaurantens meny. Så oppdager du at det er smørflyndre du har fått; en langt billigere fisk, forkledt til det ugjenkjennelige. Gjør du noe med det? Kontakter Mattilsynet, Forbrukerrådet, importørene?
Da jeg var rundt 40 år gammel var jeg utsatt for akkurat dette; trodde jeg fikk scampi da jeg valgte Grillet scampi fra menyen. Det fikk jeg ikke; istedenfor norsk sjøkreps fikk jeg oppdrettsreker fra østen, de som fra da av ødela nærmere 40% av verdens mangroveskog. Gjorde jeg noe med det? Ja, i mer enn 25 år har jeg prøvd å få fjernet den norske sjøkrepsens italienske navn scampi på oppdrettsreker. Og jeg har informert om mangroveskogens endelikt.

Få av oss tenker over at også sjøkrepsens hode har mye smakfullt i seg, ja faktisk; det mest smakfulle sitter i hodet. Paven unntatt selvfølgelig. Så i dag spiser vi også hode eller kroppsinnholdet.

Men dessverre, i “matlandet” Norge har de fleste av matbransjens beslutningstakere vokst opp med svindelen, og da er det helt greit for de som ble født da jeg var rundt 40. De samme var forøvrig raskt ute da de selv fikk servert billig smørflyndre istedenfor sjøtunge for et par år siden. “Queen of the Sea” i det høyeste prisleie, som sjøtungen er kalt utenfor Norge.

Sjøkrepshalene er delt opp på to måter; skåret i to på langs, og nesten gjennomskåret, med haletippen hel. Så stekes de i en blanding av jomfruolje og smør til kjøttet går over fra “gjennomsiktig” til hvitt.

Mattilsynet går foran!

Egentlig en skam for landet som har fostret Nephrops norvegicus, som sjøkrepsen heter på latin: vår norske sjøkreps. Dessverre har heller ikke Mattilsynet forstått hva de holder hånden over, det har vel også noe med likegyldighet og for ung alder å gjøre? Og en stor brist i kunnskap om sjømat.

Legg sjøkrepshodene med skallsiden ned, paven fjernet. Stek dem og øs over stekesky underveis.

Og når Mattilsynet går foran i matsvindelens tjeneste har matkjeder og andre en god unnskyldning: “Mattilsynet godkjenner det”! Fordi de vokste opp med den de også?

Sjøkrepshodene er ferdigstekte, og med masse godt innhold. De stekes for seg selv, fordi halene stekes raskere enn hodet.

Og slik har denne svindelen fått fotfeste, og ødelagt sjøkrepsens ry som verdens kanskje beste skalldyr! Scampi fritti, Breaded Scampi, Scampi Jambalay; verdenskjente retter før de unge kunnskapsløse slapp til i Norge! Mat er VM og tre stjerner; kunnskapen blåser vi i! Basta!! Og vi ser det på flere måter enn i scampisvindelen.

Å glemme basiskunnskapen

Slik går det når man prøver å bygge seg opp som en matnasjon, men glemmer basiskunnskapen og riktig merking av mat; kanskje det viktigste i matsammenheng. Katastrofe for forbrukeren dersom den er gjort feil, spesielt ved bevisst feil.
Og når man selv hører til mainstreamfolket; kikker litt på sidemannen før man tør å ta standpunkt. MEN: en må jo begynne. Og det ble altså en fossil: 76 om en uke, 40 for 36 år siden, da han ikke godtok svindel med mat.

Oppbløtt kantarell stekes i en blanding av olje og smør. Du kan gjerne sprøsteke dem, men siden vi skal ha i litt fløte dropper vi det.
Salte og pepre soppen, og kok den inn med kremfløte til passe konsistens.

Og slik serverte vi denne deilige scampi-sjøkrepsretten: med olivenristede eller stekte brødskiver, og godt med revet parmesan over soppen. Og en deilig avkjølt hvitvin: Castelli dei Jesi.

Følg forklaringen under bildene.

 

Print Friendly, PDF & Email