Svinefilet og villreker

Svinefileten er delt opp i små passe biter og stekes i jomfruolje. Krydre med salt, pepper og soyasaus. Her brukte vi også litt soppsoyasaus.

Svinekjøtt og reker går greit sammen; vi hadde både en svinefilet og villreker i fryseren, og tok det lettvint denne dagen. Det alle de tre matkjedene kaller indrefilet av svin, var svinefilet da jeg vokste opp, vanligvis satt den på koteletten sammen med kamfileten; det som kalles ytrefilet av svin i dag, indre og ytrefilet var forbeholdt storfekjøtt. Hva gjør man ikke for å selge; det vil si for å ta ut en høyere pris, fornuftig merking er ikke så viktig lenger. Argentinske villreker (Pleoticus mülleri), er de eneste ville varmtvannsrekene du får kjøpt hos absolutt alle de tre matkjedene i dag. Eng: Wild Argentine red shrimps, Ty: Argentinische Rotgarnele, Fr: Salicoque rouge d’Argentine, It: Gambero argentino, Sp: Camarón langostin argentino.

Kjøttet er ferdigstekt og passe godt krydret; litt løk og hvitløkspulver er også godt.
De rå rekene er røde, kokt har de en sødmefull smak, og omtrent samme fargen. De beste kjøper du råfryste og tilbereder selv. De fiskes i syd-Atlanteren rundt kysten av Argentina, vanlig lengde er 12 cm, men de kan bli inntil 19 cm. Noen har spurt meg om det finnes tamreker, jeg har svart; det nærmeste du kommer er nok oppdrettsreker, men akkurat hvor tamme de er vet jeg ikke.
Rekene er renset og delt i to. Den sorte strengen er tatt ut, det mørke du ser er rognen. Den blir rød under tilberedningen, og regnes som en delikatesse.
Her ligger både kjøttet og rekene; den røde rognen er deilig. Blande gjerne i litt mer soyasaus, og noen dråper balsamico.
Helt enkelt; en pose med vanlig og litt villris (som ikke egentlig er ris) får småkoke etter oppskriften på pakken.

Dette ser vel greit ut; i tillegg til rekene, kjøttet og risen drysset vi over litt revet basilikum. denne planten har stått nærmere to måneder på kjøkkenbenken, og vi klipper litt av den av og til.
Vel; dette smakte deilig.

Print Friendly, PDF & Email