Boknafisk som hvilerett

En flott filét kjøpte vi av Alf-Åge Næss fiskebil fra Narvik, som er innom faste kunder noen ganger i året. Dette skal det kjøpes mer av!

Boknafisk er en halvtørr variant av tørrfisk, tørket på hjell eller vegg, delvis av sol, delvis av vind. Den henges ut i vintermånedene, og er vanligvis usaltet, selv om salting også gjøres i enkelte områder. Den kan henge fra noen dager til et par uker, avhengig av hvordan man vil ha den. Fisken skal være tørr utenpå, bløt og syrlig inni, og myk ved ryggbenet. Først da er den bokna; av bokne; halvtørr, sammenskrumpet. Torsk er det vanligste til boknafisk, men også andre fiskeslag benyttes. Spesielt i Nord-Norge er boknafisk en delikatesse, og en god måte å servere den på er med sprøstekt svinespekk, gulrotstuing og kokte poteter som vi gjorde. Dopp eller duppe av margarin, mel og melk, og grønn ertestuing er også vanlig. Den serveres gjerne med syrsuppe (vann, byggmel, salt og noe syrlig), eller med melkesuppe. Vi har gjort denne deilige fiskeretten litt enklere i dag. Det er første gang vi har fått tak i en så fin filet som denne, helt klar til å brukes! Som hvilerett? Ja, i disse førjulstider passer det med både en og to hvileretter fra kav og mas, og fete smaksprøver på julen.

Vi har delt opp fisken i fine, passende stykker til to personer, som nå er klare for trekking i kokende vann.
Legg fisken i kaldt saltet vann, kok opp, og la trekke i fire-fem minutter.
Store, fine mandelpoteter passer godt til denne deilige fisken, men pass på å ta potetene før de faller fra hverandre. Det går ganske raskt hvis du ikke passer godt nok på.
Del opp gulrøttene som på bilde, og kok dem nesten møre. De får koke med litt i sausen etterpå. Bruk gjerne litt av kokevannet i den hvite sausen.
Svinespekket deles først opp i skiver. Heldigvis hadde vi dette i fryseren. Selv synes jeg bacon har litt for utpreget smak for den sarte, fine boknafisken. Men DET er selvfølgelig min egen personlige smak.
Brun spekkbitene i godt oppvarmet stekepanne. Deilig duft brer seg ut i kjøkkenet, og den lar vi få bre seg, uten å sette på kjøkkenviften.
Lag en hvit saus til gulrøttene; vi brukte smør og ikke margarin som mange bruker. I tillegg til mel, vann, og litt gulrotkraft.

Og slik ble denne enkle, men svært smakfulle middagen servert; mandelpoteter, gulrotstuing, og sprøtt, brunet spekk. Nydelig mat!

%d bloggere liker dette: