Marinbiologisk scampi

Her er det som skal til av ingredienser for å lage en god gratinert scampi, eller sjøkreps som vi sier i Norge; persille, jomfruolje, salt, pepper og litt dill, og masse brødrasp.

På marinbiologene.no kan man lese dette om scampi:
«For nordmenn er scampi en betegnelse på en reke eller krepsrett, og ikke en bestemt type stor reke. Kjøper du scampi på restaurant eller på butikken i Norge, kan dette være snakk om flere ulike arter, som for eksempel tigerreker, kongereker eller vanlig norsk sjøkreps.» Dette er feil! Biologer må være de første til å gi riktig informasjon om sjødyr, og da er riktig navn kanskje det aller viktigste for å identifisere arter. Og scampi er ett sjødyr, ikke en hel rekke. «For nordmenn» Har vi egne norske regler for artsbestemmelse?

Norsk sjøkreps, eller scampi som de er kjent som i hele den seriøse matverden, er det vi bruker i oppskriften lenger nede.

Tigerreker og kongereker er samme art.

  • Scampi er ikke en betegnelse på en reke – eller krepsrett. (Men Shrimp scampi er navnet på en amerikansk rett, en forloren rett med reker. Og det er det du for det meste finner når du søker etter scampi på nettet.)
  • Scampi er ikke en reke, hverken en bestemt eller ubestemt type.
  • Tigerreker, kongereker og kjempereker har alltid vært samme arten i Norge; nemlig oppdrettsreken Penaeus monodon. Kjent over hele verden som Black Tiger shrimps:
  • Dersom du kjøper scampi på restauranter i Norge har dette siden midten av 1980-årene vært EN art; Penaeus monodon. OG DET ER MATSVINDEL!
    Norsk sjøkreps selges ikke under navnet scampi i Norge, takket være denne matsvindelen.
  • I Norge har næringen, som eneste næring i verden, «valgt» navnet scampi på Penaeus monodon. Det er bevisst feilmerking (misbranding) gjort for å spekulere i en langt dyrere råvares ry og renommé, ved å ta ut en høy pris, og misbranding er matsvindl! (Norgesgruppen er i ferd med å fjerne navnet scampi på rekene de selger, sier de selv.) Rema 1 000 og COOP fortsetter denne klare matsvindelen med full styrke.
Dette er Nephrops norvegicus, eller norsk sjøkreps som vi sier. Det italienske navnet er scampi, påbudt brukt som ett av fire navn i UK; Scampi, Norway lobster, Dublin Bay prawns og Langoustine. De er forbudt ved lov å bruke på oppdrettsreker.

I Norge bruker vi navnet norsk sjøkreps!

Her er svaret fra Biologisk institutt om navnet scampi på oppdrettsreker:

«Selv om både Italia og England mener at scampi er N. norvegicus, tror jeg det er altfor sent å innføre betegnelsen scampi på N. norvegicus her hjemme. På norsk bør vi nok fortsette å bruke sjøkreps, mener jeg».
(Dag Klaveness, Biologisk Institutt)

Her vrir man seg unna spørsmålet. Nei, navnet scampi trenger ikke brukes på norsk sjøkreps her hjemme, selv om det har vært brukt på norsk sjøkreps over hele verden i et par århundrer. Hele vitsen er at navnet scampi ikke skal brukes på oppdrettsreker i Norge!
«Selv om både Italia og England mener at scampi er N. norvegicus»!
Mener? Det ER Nephrops norvegicus, og det har det alltid vært!

En helt klar matsvindel:

Food fraud occurs when food or drink is sold in a way that deliberately misleads or deceive consumers or customers for financial gain.
(Dr John Spink and Douglas C Moyer of the Michigan State University in 2011)

Misbranding (bevisst feilmerking)

A food shall be deemed to be misbranded if it is offered for sale under the name of another food.
(Legal Information Institute)

Norge er medlem av matsvindelnettverket EU Food Fraud Network sammen med 30 andre land, deriblant Sveits og Island. Dette er definisjoner de bruker, som også Norge er forpliktet av.
Er virkelig denne enkle saken så vanskelig å forstå?

Gratinert scampi eller norsk sjøkreps

Alle ingrediensen er blandet godt sammen, og strødd over de delte sjøkrepsene (scampiene). Her er de klare for stekeovnen eller grillen.
Jomfruolje er dryppet over, og de er ferdig gratinert. Du velger selv om du vil ha brødraspblandingen brunet, vi liker den best som på bildet; saftig og god med et også saftig hale- og hodekjøtt.
Og mere trenger du ikke: noen salatblader, smeltet meierismør eller Kviteseidsmør, litt baguette og et glass god hvitvin.

Ingredienser:
sjøkreps (scampi)
brødrasp
persille og evt litt dill
salt og pepper
jomfruolje
smeltet smør
baguette
Slik gjør du:
Følg forklaringen under bildene.

Print Friendly, PDF & Email
Annonser