Fjellørret med fyllt squash

Av og til kommer naboen innom med nyfisket fjellørret fra Hovden. Og de sier vi selvfølgelig ikke nei takk til. Denne gangen har vi grillrøkt den, og som tilbehør har vi laget fyllt squash fra hagen, og servert den med litt sæterrømme. Vel, røkt og røkt, ikke fullt så mye røksmak som ved vanlig røking. Men godt ble det.

fylt squash, raavarer
Ris, en stor squash, grønn, gul og rød paprika, oregano, olje, litt sukker og balsamico er det som skal til for å fylle squashen.

Squash, eller zucchini, kan brukes fra de er bitte små, til de er store som den på bildet. Og de fåes i alle farger og fasonger. Den vanligste er den på bildet over.
Franskmennene har sin Courgette-sautê, som er små squash hvor kjøttet er grovrevet og blandet med finhakket persille eller
basilikum, og smaksatt med litt salt og pepper etter sautering i panne. Og de har sin omelett hvor squash, hvitløk og persille utgjør hovedingrediensene.

158 Squash
Squash, zucchini, courgette, kjært barn har mange navn. Dyrker du den selv kan du fryse ned og få sommerlig mat utover vinteren.
squash kokes
Del opp squashen slik at du får 3, alternativt 4 passe deler. Så skal de kokes møre.

I La Mancha i Spania koker man friske grønnsaker og olivenolje til en purêaktig grønnsakrett, Pisto Manchego: tomater og grønn paprika kokt med squash og løk, gratinert og pyntet med hardkokte egg. Italienerne kan kunsten å sylte dem og legger dem lagvis med middelhavets ansjos i olivenolje, etter at de er kokt i vinedikk med pepper, laurbær, estragon og enerbær.

Squash, kokt
Så skal det meste av innmaten taes ut med en skje, før fyllet legges i. Her er de skylt av, og klare for uthuling.
fylt squash, grønnsakene
Paprika er skåret i små firkanter, noe som går veldig greit med en Nicer Dicer.  Mang ler av den, men riktig brukt er den et funn!
Fjellørret
Fire flotte fjelløretter er klargjort for grilling og røking. Små pinner er satt inn for å holde buken åpen.
Ørreten grillrøkes
Under fisken står aluminiumsbakker, i midten røkbriketter av kirsebærtre. Lokket lukkes, og indirekte grilling og røking begynner.

Ørreten på tallerken2Fjellørret med fyllt squash:

 Ingredienser:
4 fjellørreter
4 runde eller en stor squash
Rød, gul og grønn paprika
4 ss langkornet ris
oregano
4 ss balsamico
1 ts sukker
2 ss olivenolje
2 stilker oregano
salt og pepper fra kvern
Slik gjør du:
Kok risen al dente som det står på pakken. Skyll paprikaen, og del den i små firkanter som på bildet lenger oppe. Bland den med balsamico, sukker, salt og pepper, og la det trekke inn i 20 min.
Del squashen slik at du får fire gode stykker (skiver) som på bildet, eller runde squash, og kok i 15 min. De skal være myke uten mye motstand når du stikker inn en grillpinne av tre (til grillspyd!)
Skyll så av squashen, og tørk den med kjøkkenpapir.
Bland den ferdigkokte risen med paprikablandingen, og smak til med salt og pepper. Hul ut squashen og fyll med blandingen. Pynt med oregano.
Ørreten renses, hode og hale skjæres av, og du stikker en grillspydpinne av tre i buken for å åpne den (se bilde).
Grill den på indirekte varme, ca 90 til 100 grader, med røkspon eller briketter under til du synes den ser ferdig ut, ca 15-20 min.
Legg opp som på bildet. Server med sæterrømme.

Velbekomme!

Print Friendly, PDF & Email