Meny: Er vi så dumme?

Vannameireker fra Norgesgruppen. De sier selv at de vil tilbake til scampinavnet igjen. IGJEN! I mer enn tredve år har våre tre matkjeder svindlet ved å sette navnet scampi på oppdrettsreken tigerreker. Så kommer vannameirekene, en helt annen rekeart, og jomen setter de ikke sjøkrepsens italienske navn på disse også. Det samme gjør alle de to andre matkjedene! Jeg trodde først på Menykjeden, nå gjør jeg det ikke lenger.

Lenge før oppdrettere oppdaget vannamei, fant zoologen og Yaleprofessoren Willard Gibbs det første eksemplaret av denne rekearten. I 1926 la karcinologen (de som studerer reker, krabber og hummer) Dr. Vannamei et eksemplar av en hvit hannreke på glass for The American Museum of Natural History. Reken hadde han kjøpt på fiskemarkedet i Panama City. I 1931 beskrev biologen Pearl Lee Boone den som en ny art, og fordi hun beundret Dr. Vannames arbeid, satte hun navnet Vannamei på arten. Den første gytingen i oppdrett ble utført i Florida i 1973 kommersiell produksjon startet opp i syd og sentral-Amerika i 1976. http://www.fao.org

Lettere å dyrke, trenger mindre fór og er billigere i innkjøp

Fordi disse rekene er lettere å dyrke, og trenger mindre fór enn andre arter, er vannamei i dag den mest utbredte oppdrettsreken i verden. Stort sett overalt hvor den oppdrettes, oppstår det sykdomsproblemer, noe som også kan ha en uheldig effekt på stedegne arter som for eksempel Penaeus monodon (ville tigerreker). www.shrimpnews.com
I dag oppdrettes vannamei i: China, Thailand, Indonesia, Brasil, Ecuador, Mexico, Venezuela, Honduras, Guatemala, Nicaragua, Belize, Vietnam, Malaysia, Taiwan, Pacific Islands, Peru, Colombia, Costa Rica, Panama, El Salvador, USA, India, Filippinene, Kambodsja, Surinam, St. Kitts, Jamaica, Cuba, Den Dominikanske Republikk og Bahamas.
Norge kjøper stort sett fra Vietnam. Selg gjerne disse oppdrettsrekene, som dere har gjort i flere tiår, dersom mangroveskogen ikke betyr noe for dere, men ikke kall dem scampi, det er den norske sjøkrepsens italienske navn og det har ingenting med oppdrettsreker å gjøre! (Nephrops norvegicus). Dere besudler den norske sjøkrepsen!

Bildet viser vannameireker i Danmark (Føtex). Der trengs ingen svindel for å få solgt denne relativt nye rekearten. Danskene godtar navnet, de har faktisk aldri vært en del av den norske navnesvindelen. Kanskje fordi de er en av verdens største eksportører av norsk sjøkreps (jomfruhummer) under navnet scampi. Men aller helst fordi de hører til i den voksne delen av matverden.

Nei Meny, vi er ikke så dumme!

Dette er vannameireker fra COOP i Danmark, kjøpt på Superbrugsen, butikker med et veldig stort utvalg, og med riktig merking av mat. Vi venner oss alltid til nye navn Meny Norge (og dere to andre), det tar bare litt tid, og de få kronene dere taper underveis tåler dere helt sikkert. Alt er bedre enn svindel med matnavn! Respekten for kjedenes seriøsitet falmer sakte men sikkert hos mange etterhvert som denne svindelen går opp for dem. Hva annet svindles det med?

Og her vannameireker fra Føtex, riktig merket. Hvis du ser på bildet av kjemperekene til høyre så står det at de er kokt. Det er de ikke, og derfor ble hele partiet tilbakekalt i forrige uke. Selv om mange kanskje ser det; kokte oppdrettsreker er røde! De som ikke vet det og prøver seg på dem ukokt står i stor fare for å bli syke. Også dette er vannameireker.

Selv om rejerne er analyseret for skadelige bakterier, er der en risiko for, at man ved at spise de ukogte rejer kan få en maveinfektion, oplyser firmaet.

Og firmaet er Nordic Seafood, som Norge importerer tonnevis av oppdrettsreker fra. Under navnet scampi, spesielt trykket på posene for landet som opp(d)rettet svindelen.

Meny Danmark er ikke som Meny Norge

Meny Danmark, en kjede med butikker med et utrolig utvalg av mat, selger ikke vannameireker ser det ut til. Fant det ikke i Meny Hjørring, heller ikke på nettet. Men de selger tigerreker, som du kan se på bildet. Og de merker dem riktig; Black Tigerrejer, rå, opptøet. Altså opptinede tigerreker (Penaeus Monodon). I følge ekspertene, en bedre reke enn vannamei, men dessverre verstingen i forhold til mangroveskogens forsvinning de siste 30-40 årene.

Og Meny Norge er ikke som Meny Danmark

Det er dette Meny Norge vil tilbake til: Å bruke det italienske navnet på norsk sjøkreps på oppdrettsreker fra Vietnam. Nemlig navnet scampi, som i langt mer enn et århundre har vært kjent som et av verdens beste skalldyr under navnet scampi, i den seriøse matverden. Salget gikk visst litt tregere ved å bruke det riktige navnet vannameireker mener Meny. Kjære Meny: når forbrukeren leser Scampi med store bokstaver, og så vannamei på deklareringen, forstår de fleste at det er vannameireker det dreier seg om. Og at dere prøver å lure dem. Hvorfor ikke heller markedsføre rekene med en forklaring; og at disse “ble kalt scampi tidligere”. Flere tusen norske forbrukere vet da dette allerede. Men de kjøper kanskje ikke oppdrettsreker lenger?

Dette bildet sier egentlig en god del; Argentinske villreker til venstre, riktig merket. (Selv ville jeg solgt dem rå fra fryst tilstand, ikke kokt, gjerne med oppklippet skall som REMA 1000 gjør). Så “Scampi”, som altså aldri har vært scampi, men vannameireker fra oppdrett. Og helt til høyre scampi, som er norsk sjøkreps, og merket som norsk sjøkreps. Over hele den seriøse matverden merket som scampi eller nå mer og mer som langoustine. På grunn av den norske matsvindelen tones scampinavnet ned. Snakk om å befinne seg i matmerkingens barnehage!

Når Meny går tilbake til scampi gjør de ikke noe annet enn å bruke navnet scampi på de samme rekene som de har solgt fryst under navnet Vannameireker i lengre tid. Og det gjennomskuer selvfølgelig forbrukeren. Utrolig klossete gjort Meny!

Print Friendly, PDF & Email