Slettvar a la Skawbo

Slettvar a la Skagen_edited-2

Vi spiser egentlig altfor lite fisk i Norge. Når spiste du en flatfisk sist? Nå er det ikke så ofte du finner rødspette i fiskedisken, og de andre flatfiskene må du til fiskeforretninger eller fiskemottak for å kjøpe.Eller du kan dra en tur til Skagen. Der har de iallfall flatfisk nok. Her hjemme er det vel ikke mange som kjenner til sjøtunge lenger. Den får du på Skagen. Den aller beste flatfisken mener nå jeg, og mange med meg. Sole, som den heter på fransk. Men også slettvar er fantastisk.

Vårblomster i Skagen_edited-1
Utover nå er en flott tid på Skagen, og om ikke lenge kommer krokusen i den lille parken foran jernbanestasjonen.

Oppskriften under er med slettvar, men er nok mer kjent med rødspette. Og H. C. Andersen fikk retten servert i sin tid. Den gang skulle rødspettene være små; heller to små enn en stor, sa de. ”De små smaker mye bedre”.  Ikke paner med brødrasp sier noen; bare i mel. Og Rødspette a la Skawbo serverte man godt stekt med poteter, tranebær og klarnet smør.

Slettvar Sakegnboere_edited-1
Klipp av hale og sidefinner, og skjær fra hodet.

Denne enkle måten å tilberede fisken på var nok de fattige fiskernes egen måte. Og er senere blitt vanlig på Brøndums Hotel. Hvor altså også H. C. Andersen i sin tid fikk den servert.

”Kaffe eller Punsch på den simpleste rom, og med et stykke speket makrell eller fett flesk til; det var herreretter, som enhver kunne være tjent med”

skrev Alba Schwartz i 1874.

Del fisken i tre stykker som her. Dersom fisken er liten deler du den i to.
Del fisken i tre stykker som her. Dersom den er liten deler du den i to.

Og på kroen gikk praten livlig når fiskerne fortalte fiskehistorier til Skagenmalerne. Og fantaserte ivei!

Slettvar a la Skagen2
Rødspette og skrubbeflyndre var nok vanligst blant fiskerne. Heer har vi brukt en fantastisk god slettvar, kjøpt av gode venner i Nevlunghavn. Deersom fisken har rogn steker du selvfølgelig den også.

Flatfisk a la Skawboere

Ingredienser:
2 små eller 1 stor fisk
mel
poteter
klaret smør
tyttebær og 1 sitronbåt
Og så enkelt er det:
Klipp av hale og sidefinner, og skjær fra hodet som på bildet. Panér fiskestykkene i mel, og stek dem brune i sterk varme 3-4 minutter på hver side. Server med kokte skrelte poteter, klaret smør, og råsyltede tyttebær (kokte går også bra), eller tranebær hvis du får tak i. Ha gjerne en sitronbåt til å dryppe over med.

Her kan du lese mer om Skagen.

Print Friendly, PDF & Email