Krøkle og octopus tempura

Den lille innsjøfisken krøkle er fisket i Norsjø i Telemark; 8 cm lang med hodet på, her er det fjernet. Octopusen kommer langveis fra og er kjøpt i den lokale Asiabutikken.

Her er hav og innsjø godt forenet; krøkle eller kot som den heter lokalt skal friteres sammen blekkspruten octopus. En kort og en lang for å si det sånn; krøkla trenger et minutt eller to, octopusen 10-12 minutter, men vi korter inn tiden litt. Alt skal dyppes i tynn tempuradeig før fritering, også asparges og mandelpoteter.

Brekk eller skjær av aspargesen nederst, ikke skrell den, og halver den på langs. Skjær mandelpoteter i tynne skiver med skallet på. Klapp tørre med kjøkkenpapir.
Tempuramel (fra Meny) krydres med salt, pepper, løkpulver og hvitløkspulver. Bruk gjerne det krydderet du liker best selv. Så skal det blandes med vann til en tynn røre før alt skal vendes i tempuraen.
Fritér først octopusen, som du har kokt i lettsaltet vann en 10 minutters tid. Friter den i 5-6 minutter til den er gylden.
Aspargesen er dyppet i tempurarøren og friteres ett til to minutter. La alt du friterer først renne av med kurven oppe, så over på kjøkkenpapir.
Potetene får renne av på kjøkkenpapir etter 4-5 minutters fritering.
Det siste du friterer er krøkla, ett til to minutter så er de ferdige. Legg gjerne octopusen tilbake i frityren litt for å få den varm og mer sprø igjen.

Tempurafriter mat er deilig; her serveres alt med en hjemmelaget pesto Genovese, østerssaus og soyasaus. Også aspargesen og mandelpotetene dyppes i sausene selvfølgelig. Prøv med en oppvarmet japansk sake som drikke. Spesielt, men ikke vondt, fikk det til blekksprut oppvarmet på en radiator i den lille byen Shimotsu i Wakayama da jeg var styrmann i 1964.

Print Friendly, PDF & Email