Kotelett som før

Pent lagt opp med sortkål fra hagen, mandelpoteter, og deilig sky fra kotelettene.

Vi har kjøpt 10 kilo gris som i gamle dager; dvs i gamle dager kjøpte vi en halv gris før jul, i år altså 10 kilo, fra Kråkeroe seter. Fra en stor fin og fet gris akkurat som før. Én liten forskjell er det; hvis du ser på bildet av koteletten mangler det egentlig noe, i gamle dager ble koteletter alltid solgt med indrefileten sittende på koteletten. Og den skulle ha sittet på høyre side av benet på bildet, der hvor du ser skyen ligger, litt nedenfor potetene. Jaja, tidene forandrer seg, men kanskje ikke alltid til det bedre. Svinefilet slik det selges i dag er ikke helt min greie; så og si uten fett, og med nytt navn; indrefilet. Markedsnavnet indrefilet og ytrefilet har da alltid vært av storfe, på svin het det svinefilet og svinekam, og det burde fortsatt ha vært navnene. Verden vil bedras. Entrecôte er heller ikke et stykningsnavn man bruker på gris.

Joda; absolutt fete så det holder, og med smak. Vi klipte inn litt på svorranden for at de ikke skulle krølle seg så my i pannen. Masse godt og smakfullt kjøtt. Hvor mye av fettet du vil skjære av bestemmer du selv, men det kan du jo gjøre når du spiser koteletten..
Et par timer i saltlake med 100 gram salt til en liter vann, godt utrørt, setter også smak.
Skyll av under rennende vann, litt smør i varm panne, så kotelettene i pannen etter et dryss med kvernet pepper, salt har de nok av fra laken. Stek dem slik du liker dem, ta av noe av fettet fra skyen, og server skyen ved siden av.
Sortkål, en stitronskive, kremfløte, salt og pepperblanding, pinjenøtter, og fennikelfrø. Thats it!
Kok først sortkålen en 15 minutters tid, la småkoke. Grovhakk den, og la den putre i litt jomfruolje før du tilsetter resten av ingrediensene bortsett fra fløten. La steke noen minutter..
Sist heller du i fløten og legger i sitronskiven; rør fint og la koke inn. Fjern sitronskiven.
Og siden dette var en god romjulstallerken ble den servert med et glass av årets juleakevitt fra Gilde, og juleøl. Kjempegodt smakte det, og helt som i gamle dager, da vi kjøpte en halv gris hver jul.
Print Friendly, PDF & Email