Lettsprengt gullhøne

En deilig saus, fine mandelpoteter, surret sortkål og pepperrotkrem gjorde susen. Et virkelig velsmakende kjøtt. 3 middagstallerkener hver ga denne hønen oss to.

Lettsprengt gås er deilig, det samme er lettsprengt and. Vi har prøvd lettsprengt gullhøne på 3,1 kilo. Kjempegodt ble det. Gullhøne er en gourmettype høne med vekt fra 2-3 kilo, og må ikke forveksles med verpehøner på rundt kiloen, som egentlig ikke har så mye kjøtt på kroppen, men går greit til frikassé og kraft. .

Hønen er pakket ut, og en god del av fettet inni og rundt halsåpningen er tatt ut. Skulle gjerne hatt med halsen, det var noe av det beste jeg spiste som barn.
Ha 3-4 liter vann i en stor kjele, legg i et rått egg, rør saltet godt ut til egget flyter opp. Nå har du en mettet saltlake, som ikke kan bli mer salt. Legg i hønen og ta ut egget.
Legg i en rødløk, et par laurbærblader, gulrot og noen sortpepperkorn. Kok opp og lag småkoken en tre timers tid. Snu hønen forsiktig en gang.
Kok sortkålen i lettsaltet vann i 15 minutter og la dryppe av.
Finhakk den og la småputre i jomfruolje en 10 minutters tid. Krydre med kvernet pepper og litt revet muskatnøtt. Drypp i noen dråper sitronsaft tilslutt.
Finhakk 2 store sjalottløk og stek blank i jomfruolje. Hell i litt god hvitvin og kok videre noen minutter.
Ha i hønsekraft, revet sitron- og appelsinskall, og kok inn litt. Ha i en god smørklatt og pisk eller rør godt inn.
Avslutt med finhakket persille og koriander. Salte etter egen smak dersom den ikke er salt nok. Litt kvernet pepper gjør seg også.
Pisk en god porsjon kremfløte stiv, og bland i godt med revet pepperrot, eller fra tube som her (den ferske vi kjøpte i butikken var ubrukbar, alt for tørr og trevlete). Ha i en god spiseskje eddik og ditto sukker og bland. Sett i fryseren til halvfryst. Ta ut og server.

Kjøttet på den ene halvdelen av hønen er skjært av, både lår og bryst. Retten er lagt opp med sausen, mandelpotetene og pepperrotkremen som er lagt over den deilige sortkålen fra hagen. Mer velsmakende hønsekjøtt skal du lete lenge etter. Et glass Grüner Veltliner passet godt.

Print Friendly, PDF & Email