Vi griller inne, del 1; Sjøkreps og kongekrabbe i grua

Kongekrabbe, innegrilles

Vi er så heldige at vi har en grillrist for peis, som står der litt for mye ubrukt. Vi kjøpte den for mange år siden i grensebyen Ponte Tresa mellom Italia og Sveits. Og den har vi tatt frem igjen. Vi skal grille sjøkreps og kongekrabbe! Fra tid til annen har vi grillet godt kjøtt på den, men nå ville vi prøve  med sjømat. God sjømat; Norsk sjøkreps og Norsk Kongekrabbe. To gode produkter; ett med norsk opprinnelse, og ett med asiatisk

Nephrops Norvegicus

er vårt norskeste norske produkt. Navnsatt av Carl von Linnè i 1758. Oversatt betyr det ganske enkelt norsk sjøkreps. (en undergruppe av hummer). Kjent over hele verden som scampi. Bare ikke i Norge.

Paralithodes camchatika

eller kongekrabbe, som vi sier. Mest kjent som Kamschatkakrabbe eller (Alaska) king crab ute i verden. Joda, det er den du også får hermetisk nedlagt, og som var en stor og dyr delikatesse fra 50-årene og oppover.

Kongekrabbe, råfrosset
Slik ser kongekrabben ut i rå tilstand. Nettopp opptinet, og klar til å deles opp for grilling i peisen.

Et fremmedelement i vårt farvann, men nydelig sjømat. Den ørkenlegger områdene den ferdes i, og det er vel et spørsmål om vi ikke snart burde fiske den opp og selge den litt rimeligere enn i dag, for å få opp salget, og derved minimere bestanden. Slik planen var! Men når pengene tar styringen, går idealisme og miljøvern overbord.
Som russeren som i 50-årene innførte dyret til Sovjet, og startet elendigheten, sa i et tysk intervju:
“Jeg har skaffet dem en gullgruve!” Kona nikket med store bevegelser. En gullgruve som etterhver ble en ørkenvandrer!

Peis til grilling
Grua på Borgja er en godt over middels peis, som gjør nytten sin både til peiskos, oppvarming, og nå altså; til grilling av sjømat.

Vi griller i grua på Borgja gård i Bø

Vår egen peis er en relativt vanlig, ikke så stor en. Så vi tok kontakt med våre gode venner Rita og Eivind på Borgja gård i Bø, og spurte om de kunne invitere oss på peisgrillet medbrakt råfryst sjøkreps. Selv hadde de råfryst kongekrabbe. Begge deler fra Næss sjømat i Narvik. Fiskebilen som bare har faste privatkundef, og førsteklasses fryste råvarer.
“Selvfølgelig sa Rita og Eivind”. Og vi var i gang.

Først litt klargjøring

Eivind har fyrt opp grillkullet og satt grillristen over. Vi andre er på kjøkkenet og klargjør krepsen og krabben.  Sjøkrepsen pensler vi med olivenolje og persille, kongekrabben litt av det, og resten overdrysset revet parmesan.

Scampi og kongekrabbe, rå
Her er både sjøkrepsen og kongekrabben forsktig delt i to på langs. Til sjøkrepsen brukes kniv, til kongekrabben en fiskesaks og kniv.
Kongekrabbe, innegrilles
Grillkullet er klart og kongekrabben lagt på. Så er det å vente til fargen skifter. Og akkurat da er den ferdig.

Så var det sjøkrepsen tur

Sjøkreps, rå
Den delte sjøkrepsen skal pensles, og få noen minutters hvile, før den legges på grillen.
Scampi, innegrillet5
Akkurat som med kongekrabben; den er ferdig i det øyeblikket fargen skifter fra gjennomsiktig til hvit. Litt for lenge, og det deilige krepsekjøttet fester seg til skallet og blir tørt og “kornete”. Litt for lite, og det blir rått, men sushipreg er nok bedre enn tørt.
Scampi, grillet tallerken_edited-1
Ønsker man majones, går det også godt. Bildet er fra en annen grilling, store sjøkreps fra Seashell AS på Frøya. 

Grillet sjøkreps

Ingredienser:
Sjøkreps
olivenolje til pensling
olivenolje til drypping
persille
salt
Slik gjør du:
Del den rå sjøkrepsen på langs, og ta ut paven. Pensle med god olivenolje blandet med hakket persille. Grill med skallsiden ned til krepskjøttet skifter farge fra gjennomsiktig til hvit. Drypp over noen dråper av din aller beste olivenolje ved servering. Knus over litt flaksalt med fingrene tilslutt.

Kongekrabbe, tallerken2
Kongekrabben serveres med noen drypp av din aller beste olivenolje og noen sitrondråper. God loff med smør går godt som tilbehør. Utførlig oppskrift tar vi i innlegg 2; Innegrilling i stekeovn.

God appetitt!

Print Friendly, PDF & Email