Gulløye og pulled pork!

Gulløye og pulled pork, tallerken3Vi er glad i poteter. Særlig melne, gode poteter som mandel, Ringeriks og Gulløye. Sistnevnte har vært favoritten i et par år, de andre har vi spist så lenge vi kan huske. Husk bare på at melne poteter må kokes varsomt. Som BAMA sier om Ringerikspoteter: “Vær varsom når du koker den, ringerikspoteten er svært melen og koker lett i stykker.”I dag prøver vi oss på Gulløye med linser, og pulled pork. Om enn ikke selvlaget, men en ferdiglaget fra Tulip i Danmark.  Hvorfor det? Jo, jeg holder på med et lite prosjekt med utprøving av produkter, men ikke med svinekjøtt.

Pulled pork
Pulled pork er, kort sagt, langtidsstekt eller kokt svinekjøtt. Gjerne krydret etter egen smak. Gjøres for å få seigt kjøtt mørt, og lett å dele opp; eller bli “pulled”.

Ville egentlig bare prøve denne ferdiglagde retten som en referanse. Ikke vet jeg om Tulip lager den med norsk svinekjøtt, som med det dansknorkse pølsetullet, og ikke vet jeg om det er godt. Uansett; vi prøver. I 60 og 70-årene kjøpte vi bacon, og bokser med hakkebøff fra Tulip. Slik var det i hine hårde dager. Godt var det egentlig også. I dag lager vi stort sett alt fra bunnen av.  Men først;

Gulløye med linser
Gulløyepoteter, linser, løk, olivenolje, eddik og salt. Mer trenger du ikke til denne deilige potetsalaten, som du kan spise både varm og kald.

Gulløye med linser

Er ikke det smør på flesk da? Kall det gjerne det. Dette er en tysk oppskrift fra 1850-årene, som passer oss godt. Vi er nemlig på slankern av og til. Og da spiser vi ikke for mye brød, poteter, pasta og ris. Vi tar heller bønner og linser. Så derfor! Et slags kompromiss; halvt poteter, halvt linser.

Gulløye2 copy
Etter at du har kokt potetene skjærer du dem opp i skiver, varme.
Gulløye med linser, blandes
Alle ingrediensene er nå i bollen, og det gjenstår forsiktig blanding av dem.
Gulløye med linser, blandet
Alt er fint blandet, uten at for mange potetskiver er ødelagt. Så er det bare å legge opp med kjøttet.

Gulløye med pulled pork

Ingredienser:
Gulløyepoteter, skrellet
1 boks økologiske ferdige linser
1 løk
jomfruolivenolje
eddik
salt

Gulløye og pulled pork, tallerken

Slik gjør du:

Kok potetene i saltet vann, men pass på så de ikke faller fra hverandre. Jeg tar først ut de minste Og holder dem varme slik at de koker seg ferdige, og så de største. Også de litt før de er ferdige. Skjær dem så i skiver. Skyll og varm opp linsene, og legg potetene lagvis med dem uten å blande. Imellom lagene legger du løk, og drypper over olivenolje og eddik. Tilslutt blander du alt forsiktig.

Alt for salt og med for utpreget kryddersmak

Svinekjøttet varmer du opp som det står på pakken. Hvis du ikke foretrekker å langkoke kjøttet selv. Langt å foretrekke! Tulips ferdigkokte var, som veldig vanlig her hjemme, alt for salt. Det var også smaksatt med karve eller kumin, som var for gjennomtrengende. Dette anbefales ikke! Tilslutt legger du opp som på bildet.

Print Friendly, PDF & Email