Ikke ta med sjøkreps i dragsuget!

5 norske organisasjoner har startet krig mot tigerreker, kongereker og kjempereker. For å fremme sin egen sak tar de med seg et helt annet produkt i kampen, nemlig scampi, eller norsk sjøkreps som den heter på italiensk. Men det blåser de i. Målet helliger midlet!

Grønn Hverdag, Greenpeace, Framtiden i våre hender, Regnskogfondet og Oikos – Økologisk Norge. Alle har de samme mål; å sette fingeren på problemene med oppdrettsreker. Jeg er helt enig i målet deres. Jeg har ikke noe imot produktene som sådan, det er gode sjømatprodukter. Så når man kan tilby tigerreker, kongereker og kjempereker fra en bæredyktig produksjon, som ikke skader noe eller noen, kommer jeg helt sikkert til å kjøpe det igjen.

MITT ANLIGGENDE ER KUN UKUNNSKAPEN OM, OG DEN BEVISSTE ”FEILBRUKEN” AV RÅVAREN SCAMPI! SOM ER NORSK SJØKREPS.

 • Scampi er det offisielle italienske navnet på norsk sjøkreps, Nephrops Norvegicus.
 • Norsk sjøkreps er kjent over hele verden under navnet scampi. Bare ikke i Norge!
 • Tigerreker, kongereker og kjempereker er i hovedsak oppdrettsreker fra Østen og Sør Amerika.
 • Bruken av disse tre råvarene under navnet scampi oppsto i Norge.
 • Svindelen oppsto i USA da en kjøkkensjef for noen tiår siden komponerte en rett han kalte scampi fritti, men brukte tigerreker, et langt billigere produkt enn scampi, for å tjene mer penger.
 • Det samme motivet ligger ganske sikkert bak omsetningen av tigerreker også i Norge;  å selge et billigere produkt til en bedre pris, ved å bruke et helt annet produkts navn, ry og renommé.
 • I UK er det lovbestemt at scampi er norsk sjøkreps (Nephrops Norvegicu) gjennom egne Fish Labelling Regulations. Og altså det offisielle italienske navnet på produktet. Og det har det vært i hundrevis av år. Navnet scampi mener man er utledet fra det greske navnet kampë, som betyr bøyning eller buktning.
 • Kjedene har helt ukritisk omfavnet navnet scampi, og tatt det til seg som en reke. Uten noen som helst vilje til å endre det, med et par unntak, se nedenfor.
 • ”Matskribenter” er overhodet ikke interessert i å endre på sin omgang med navnet scampi som en reke.
 • En samlet kokkebransje er mer eller mindre bevisstløse i forhold til å endre bruken av råvaren scampi sitt navn, og rykte! Hva lærer de egentlig om scampi? Er det ingen som tør å ta et oppgjør med dette innarbeidede tøyset?
Scampi = Nephrops Norvegicus = Norway lobster = Havskräfta = Jomfruhummer = Norsk sjøkreps

Produsentene og importørene

Det er ikke helt lett å forholde seg til hva de egentlig er? Etter min mening er:

 • Produsenten den eller de som produserer oppdrettsrekene.
 • Eksportøren den eller de som sender rekene fra Østen og hit. (eller til Danmark)
 • Importørene den eller de som mottar rekene her. (eller i Danmark)
 • Grossistene de som pakker oppdrettsrekene i fine (nytrykte) ”scampiposer”, og videreselger dem til kjedene.
 • Kjedene de som selger rekene til oss. Hvis de ikke selv også er importører og grossister.

De som mangler fagkunnskapen:

Fra hjemmesiden deres.

Polar Sefood Norge:

”Scampi er en fellesbetegnelse for varmtvannsreker, og de lever i ferskvann og brakkvann i Asia.”

Polar Seafood Norge er en datterbedrift av Polar Seafood, som har hovedkontor i Nuuk på Grønland. Den er Grønlands største private fiskebedrift. På deres danske hjemmeside kan man lese:

Norway lobster (Nephrops norvegicus) also known as scampi is a close relative to the common lobster but is considerably smaller and more slender with long narrow claws!!!

Helt forskjellige råvarer får samme navn i den norske og danske hjemmesiden eiet av samme bedriften. Den norske bedriften er kontaktet, men gir ikke innrømmelser. Bare ”at det er slik”!

Fra hjemmesiden deres.

Fiskemannen:

Tigerreke, eller scampi, har gått fra å være et eksotisk produkt til å bli en vanlig middagsingrediens i det norske kjøkken.

Fiskemannen er Norgesgruppens merke for fiskeprodukter. Unil AS er ansvarlig for utvikling, innkjøp og markedsføring av produkter under NorgesGruppens egne merker.

 Oppdrettsanlegg for scampi er uten tvil en miljøversting på mange måter. Men det er mulig å drive scampioppdrett på en bærekraftig måte!!!

Ikke kontaktet.

SBilde fra hjemmesiden deres.

Sletten fisk:

Scampi kokt, rå, pillet, med skall, med eller uten haletipp er råvarer som kan brukes til de fleste retter. Penaeus Monodon er det latinske navnet på scampien!!

To helt forskjellige råvarer, med samme latinske navn. Hva ville Linné ha sagt mon tro? Ikke kontaktet.

Bilde fra hjemmesiden deres.

ØFAS:

SCAMPI, Black Tiger Reke, latinsk Navn: Penaeus Monodon.

Samme her altså! Østlandske formidling AS. Produkter fra Nordic Seafood, Hirtshals, Danmark. De kan skilte med mer enn 20 forskjellige tigerrekeprodukter. Ikke kontaktet.

De som har fagkunnskapen:

Bilde fra hjemmesiden deres, av scampi.

AS Læsø Fiskeindustri:

Scampi is the absolute flagship product of A/S Læsø Fiskeindustri, and the very high quality of this product has lead the company to become Europe’s biggest exporter and, as such, the market leader.

A/S Læsø Fiskeindustri, er verdens førende produsent av scampi (norsk sjøkreps), og beliggende på øya Læsø, midt i Kattegat. Bruker konsekvent navnet scampi om norsk sjøkreps. Altså helt riktig.

Bilde fra hjemmesiden deres. Legg merke til at de bruker helt riktige navn på svensk og dansk; räkor og rejer. Scampi finnes ikke på denne posen. Det blir limt på eller lagt i annonser når varen kommer til Norge!

Nordic Seafood, Hirtshals:

Black Tiger Prawns: Penaeus monodon

Ordet scampi er overhodet ikke brukt på deres hjemmeside om tigerreker, kongereker eller kjempereker. Norsk sjøkreps er benevnt med: Nephrops Norvegicus og Norway lobster. Årsaken til at de ikke bruker navnet scampi på sjøkrepsen, er høyst sannsynlig fordi de er storleverandør til det norske markedet. Og vel ønsker å tilfredsstille sine bevisst forvirrede norske kunder. Tie er som kjent gull! Den største aksjeeieren er japansk.

Bilde av scampi, eller norsk sjøkreps. Teinefanget. Bilde fra hjemmesiden deres.

Seashell AS:

Norwegian creel caught langoustine.
Latin Name: Nephrops Norvegicus,
Norwegian Name: Sjøkreps

Norsk leverandør av teinefanget sjøkreps av høy kvalitet. De leverer også kamskjell.
Bruker ikke navnet scampi på sjøkrepsen i den engelske brosjyren, høyst sannsynlig fordi navnet er ”ødelagt” av norske importører, grossister og kjeder, i Norge. Siden brosjyren er på engelsk, og navnet scampi er det mest brukte navnet på norsk sjøkreps utenfor Norge, bør ikke det være noe problem. Det er også vanlig å ta med andre lands navn, for eksempel. svensk, dansk, tysk, italiensk (som er scampi), og spansk.

Print Friendly, PDF & Email