Holte Gård, hvor fjærfe trives!

Et par kilometer fra Drangedal på veien til Gautefall, ligger en av Skandinavias mest spennende fjærfeoppdrettere, Holte gård. Her har familien Olsen bygget opp det som er blitt et sant eventyr for restauranter, hoteller og oss andre som setter pris på gås, and og kylling av toppkvalitet.I 1984 ble Holte Gård kjøpt av Bjørg og Halvor Olsen. All innmark på de 88 målene som dyrkes i dag er økologisk. Her beiter de 1300 gjessene og de økologiske kyllingene. Men ikke bare gås og kylling trives på gården. Også ender av toppkvalitet oppdrettes på landets eneste private småskalaslakteri for fjærfe.  Her er alt kortreist, med mindre stress og skader på dyrene som gevinsten ved å tenke dyrevelferd. Og hos Halvor henger ikke fuglene levende etter bena på transportbånd. Her slaktes de manuelt på en skånsom måte, etter først å ha blitt bedøvet. Og fuglene klekkes ut på gårdens eget klekkeri! Ender av rasen hvit Peking verper eggene som blir klekket ut og får leve et godt liv til slaktemoden alder på 54 dager. Fra Per Stenseth i Vestfold kommer eggene fra den hvite italienske gåsen ukentlig fra mars til juli, og blir lagt i rugemaskinene hos Halvor, for oppaling til slakting i november. For klare til Mortensgås 11. november må de selvfølgelig være. Og til julematen.

Gourmetkylling og økologisk kylling

Holte Gård var den første i landet med økologisk kylling. Hver 14. dag kommer daggamle kyllinger av rasen Ross til gården. Og 58 til 100 dager senere slaktes de til gourmetkyllinger med en vekt på opptil 5,5 kilo. De får egetutviklet fòr med mye mais, og selvfølgelig uten antibiotika eller hormoner. De lykkelige kyllingene velger selv når og hvor mye de vil spise, og slik er det ikke overalt hvor fjærfe oppdrettes. Og for dem er en høneblund ukjent, om natten slåes nemlig lyset av, og gir ro og en god nattesøvn. Snakk om å ha det godt! Debiogodkjent økologisk kylling blir også alet opp. De får leve et godt, langt liv fra 82 til 120 dager. Og om sommeren lever de i eget mobilt sommerhus omgitt av deilig gress til å boltre seg i.

Halvor er den eneste i landet som oppdretter gås for salg i butikk. Her lettsprengt gås med frosset pepperotkrem og russiske erter. Etter Henriette Schønberg Erkens kokebok fra 1914.

Siste tilskudd på stammen er økologiske egg fra rasen Schaver. De vaskes og pakkes daglig for levering til mange av Norgesgruppens butikker, og til hoteller og restauranter. Både brune og hvite egg. Dette er sønnen Magnus sjef for. Fòret til hønene er selvkomponert, og de har rikelig uteplass når været tillatere det.
Sønnen Mathias leier jord på 6 forskjellige gårder til gressproduksjon, så på Holte Gård er utvalget både stort og mangfoldig. Teamwork er stikkordet.
Sa jeg forresten at de også har begynt med vårkylling? Joda, runde og gode 3-400 grams porsjonskyllinger av beste og mest smakfulle sort. Akkurat som de små franske pouisinene. Delikat hvitt og mildt kjøtt for den matglade gane.
På 6 av produktene har de fått spesialitet merket til Matmerk. Så Holte Gård er i sannhet en av landets mest spennende småskalaprodusenter. Og det kommer mer, for nyutviklede videreforedlede produkter står i kø for å slippe til. Men litt tålmodighet må vi ha, Holte gård ble ikke bygget på en dag. Oppskrifter:

Økologisk, eplefylt kylling

Ingredienser:
1 stor økologisk kylling, eller 2 små porsjonskyllinger
1 eple
1 løk
estragonblader
litt rucolasalat
salt og pepper
revet muskat
salvieblader og jomfruolje
champignon eller annen sopp
poteter i båter
Slik gjør du:
Bland revet eple, løk, estragon og krydre med litt salt, pepper og revet muskatnøtt. Legg potetene under som på bildet. Stek kyllingen i 15 min ved 240 grader, deretter 30 min ved 190 grader. Ta ut fyllet og la det putre litt i smør. Stek soppen i skiver, jeg har brukt gul trompetsopp, kantarell og fåresopp. Sprøstek store fine salvieblader, det går veldig bra og raskt, i god olivenolje. Legg opp som på bildet.

Andebryst med eple og potetmos

Ingredienser:
4 store poteter
4 store epler
3 andebryst
Salt og pepper
Balsamico av den rimelige typen
Grønn asparges
Slik gjør du:
Ta ut kjernehuset, skrell og kok eplene i båter til de er møre. Kok potetene møre, bland med eplene og mos godt sammen. Krydre etter egen smak. Stek andebrystene; riss kryssmønster, stek med skinnsiden ned først. Snu dem og stek ferdig, jeg liker dem ikke blodige men lys rosa. Altså nesten gjennomstekt, husk å la hvile 10-15 minutters i alufolie.
Rør inn noen dråper balsamico i stekesjyen (andefett har nesten samme kjemiske fettsammensetning som jomfruolje!). Server med stekesjyen og asparges som på bildet. Den er skåret av litt nedenfor toppen, og kokt i litt saltet vann med en teskje sukker til den skifter farge til mørk grønn. Da er den ferdig!