Abbor med ben! Nei, hvorfor det?

Hvem, som er glad i å fiske, har ikke opplevd å få abbor på kroken, mens det egentlig var ørreten som skulle bite. Men hvor mange har tilberedt abboren etterpå? Helt benfri!Abbor, perca fluvitalis, er en av våre vanligste ferskvannsfisker, og en delikatesse for både svensker, franskmenn, tyskere og andre. Abboren har et magert kjøtt med bare 1 prosent fett, og mellom 10 og 20 prosent proteiner. 300 gram til en kilo er bra vekt, selv om stekt småabbor er nydelig. (I Sverige kan abboren bli opp mot 3 kilo!) Og uten et ben, dersom du gjør det riktig(bukserer den). Og mye av uviljen mot å spise abbor, er nettopp det! For mange ben, og skarpe finner. Røkt abbor er også nydelig; litt salt i buken over natten, og 15-20 minutter i røkovnen.

Slik blir abboren helt benfri: Klipp vekk finnene, filetér og fjern sidebena. Skjær filetene fra det tykke skinnet, og snu dem. Skjær så på begge sider av den brune randen hvor benraden sitter, men ikke så fileten deler seg(se bildet). Klipp vekk avskjæret, dytt de to halvdelene sammen igjen, og stek filetene. HELT BENFRIE!

 

Marinert, kokt abborfilet med drue og eplegele

Ingredienser
8 små abborer
1 løk til kraften
4 epler
20-30 druer
4 sjalottløk og en bunt dill
noen rekeskall
1 rødløk og 1 sitron
salt pepper og seterrømme
hele (fryste) tyttebær
drue/eplegele og bifftomater

Slik gjør du
Rens abboren og bukser den som ovenfor. Legg filetene i en marinade av sitron, litt salt og noen hakkede basilikumblader, i en time. Kok kraft på avskjæret, litt salt og løk i 40 minutter. La fiskefiletene trekke i kraften ca 10 minutter. Ta ut filetene mens du koker inn kraften noe, kok deretter videre med rømme, kvernet pepper og noen rekeskall. Sil av, og klipp i dill etter egen smak. Halvér og fjern stenene fra druene, ta ut kjernehuset fra eplene, og skjær i skiver med skallet på. Skjær løken i ringer og la frukt og løk kose seg i litt smeltet smør og en halv spskj sukker. Hell sausen fint som et speil på tallerkenen, og legg på abborfiletene. Hell litt saus over dem. Legg på frukt og løkblanding, en god spskj drue/eplegele, en halv bifftomat i skiver og noen tyttebær. Server med råskrelte, melne poteter.

Drue og eplegelé

Druer og epler, og saften fra en sitron kokes og siles. Koker inn med 800 gram sukker for hver liter vann. Gjør geléprøven og ha på glass.

Enklere får du det ikke. Stekte, benfrie abborfileter med persille, og baguetteskiver stekt i jomfruolje med litt kvernet salt.
Print Friendly, PDF & Email