Annonser

Har du smakt skærising?

Det var egentlig sjøtunge vi var ute etter denne dagen. Og endte opp med Ising. Eller Skærising som den egentlig heter på dansk.  Her hjemme er navnet smørflyndre. Den ligner på en rødspette, av og til med små røde flekker, og den kan bli 40 cm. I motsetning til rødspetten har den ru overside. Ingen økonomisk betydning hos oss i Norge, men god er den. Skærising tas ofte som bifangst.
Bildet over: Aalbæk en tidlig pinsemorgen.

Smørflyndre, en flyndrefisk uten særlig økonomisk betydning hos oss. Men god er den. Foto: http://www.stordjegerogfisk.no

Historien begynte egentlig slik: Vi kjørte ned til Albæk fra Skagen ved halv nitiden denne morgenen. På jakt etter sjøtunge. Vel fremme blir vi tilropt av 5 unge karer i 14-15 års alderen: ”Vil dere kjøpe fersk fisk hos oss?”  Og det ville vi jo gjerne. Tenåringene hadde skolefri i pinsen, og hadde vært ute med fars fiskebåt og trukket garn. ”Nei sjøtunge har vi ikke, de forsvant ved åttetiden i dag morges”, fikk vi høre. Men skrubbeflyndre eller ising kunne vi få. Vi valgte skærising, eller smørflyndre, som vi altså senere fant ut at det var. Og ble ikke skuffet!

Vi tilberedte den på den enkleste måten; vendt i mel tilsatt litt salt og pepper, og brunet. Altså meuniere som det så fint heter. Med en deilig fløtesaus, med italiensk persille, som vi også sprøstekte og strødde over fisken. Og ikke å forglemme den deilige vinen. En Pouilly Fuissé som absolutt passet til fiskeretten.

Kjempegod ble den. Med deilig sprøstekt persille, nypoteter, og asparges.

Ved siden av serverte vi nypoteter og tynne asparges (vi kunne velge mellom to tykkelser i butikken). Og over aspargesen noen skiver parmesan. Enkelt og svært godt.

Ingen sjøtunge i dag, men vi prøver igjen. Og da må vi nok tidligere opp om morgenen!

Print Friendly, PDF & Email
Annonser