Butikken i svingen, med lokalmat!
I svingene rett før Gvarv, når du kommer fra Skien, ligger den. ”Butikken i svingen” som mange kaller den. Her handler både de lokale, og de litt langveis fra. Mye lokalmat. Mange på vei til hytta, og noen på vei hjem fra hytta. Senhøstes er butikkens fasade innhyllet av villvin i de fineste farger, og kundene strømmer til for å sikre seg høstens nyplukkete epler, poteter av forskjellige slag, lynghonning og kanskje litt sopp, hvis det er noe igjen. Og utover nå har vi en spennende tid foran oss, for snart åpner butikken for sesongen, og avslutter ikke før vinteren står for døren.
Det var i 2003 at Halvor Holtan og Torgrim Kaasa startet opp med gårdsprodukter. Fra år til år har salget vært økende, og vareutvalget større. I dag finner du rundt 100 forskjellige varer i den smakfullt innredete gårdsbutikken. Halvors epler i kasser og poser, og eplemost presset på Epleblomsten, det lokale presseriet ikke langt unna, poteter og lynghonning, er nok høstens mest populære produkter.Men allerede i Juli kan du besøke Halvor og medarbeiderne.
Halvor er forresten alene i området om en av eplesortene, Delcorf, med aner fra 1950-tallet. For det var da planteskolen Delbard i Frankrike prøvde å forbedre sorten Golden Delicious, og endte opp med dette vellykkede eplet. Med en lys gul til grønn bunnfarge, og orange og røde striper, nesten som om de er malt på eplet. En moderne tidligsort med en karakteristisk frisk, søt og lett syrlig smak, hvor både jordbær og pærer kan kjennes. Og anis og fennikel sier kjennere. En tidligsort som holder seg lenger enn mange andre tidligsorter. Og mange barns favoritt. Så frem til sensommeren kan vi jo lengte etter en smak av disse.
Men altså; butikken i svingen. Både lokale og regionale småprodusenter leverer til Halvor. Det mest kortreiste er hans egne epler, Anne Underbergs kling, flatbrød og lefser, og poteter fra Anders Hjelseth. Og fra Eikvang gårdsmat i Lunde kommer siruper og geleer, Oterkil gård i Skien leverer deilige villsvinprodukter.
Fra Skreppa i Morgedal får han flatbrød, Aketun fisk fra Fyresdal leverer fiskeprodukter, og honningen kommer fra fire Telemarksprodusenter. Går vi litt mer regionalt får du viltprodukter fra Uvdal, spekemat fra Pers kjøkken, ramsløk i olje fra Nøring i Hardanger, saft og gele fra Askim fruktpresse. Og ellers såper, kremer, drops og mye annet. Og ikke å forglemme siruper fra Reisa Produkter i Troms, hvor multesirupen bokstavelig talt tar kaka!
Apropos ramsløk. Dersom du liker hvitløk vil du like ramsløk; med deilig hvitløksmak, men uten hvitløkslukt. Den sveitsiske naturlegen Künzle roste ramsløken slik: ”Den renser hele kroppen, driver syke opphopede stoffer ut, gir sunt blod, fordriver og dreper giftige stoffer. Mennesker med utslett og revmatisme burde høyakte ramsløk som gull. Ingen annen urt på jorden er så virksom til å rense mage, tarmer og blod.” Og deilig i mange matretter!
Og populær er tydeligvis gårdsbutikken. Da vi var innom kunne vi telle mer enn 25 biler på tre kvarters tid. Og innbydende ser det ut. Et stort tuntre omkranset av nydelig purpurfarget lyng, tar i mot deg, og fungerer som en liten rundkjøring uten vikeplikt. Til venstre for inngangen et bord med parasoll, dekket opp med smaksprøver av epler og most, og midt i mot deg fasaden innhyllet av villvin i de fineste høstfarger. Ikke rart at veifarende svinger av akkurat her. Vestfold og Grenland er sterkt representert, sier Halvor. Også kjendiser stikker innom. Han har hatt besøk av både Rimi-Hagen og Mille-Marie, Odd Nerdrum, og ”Kaffe Friele”.
”Men, sier han, ”det er for lite tilgang på Telemarksprodukter”. ”Litt for vanskelig å få tak i, og for få produsenter”, mener han. Og for lite mangfold. Ferskvaresesongen begynner forresten med jordbær, så kommer morellene, og senere eplene. Det meste av de andre varene finner du der i hele sesongen fra juli til november. I år var selvfølgelig ikke soppsesongen noe unntak. Kantarellen gikk raskt ut, men traktkantarellen gikk tregt. Kjenner ikke folk denne deilige soppen kan man spørre seg? Som egner seg godt til tørking for senere bruk, og hvor tørket og deretter pulverisert sopp blandet med salt, er et deilig krydder utover vinteren. Du kjører den til pulver i den lille runde boksen som følger med stavmikseren.
Halvor ivrer for honning! Selv selger han honning fra produsenter både i Morgedal, Ulefoss, Lunde og Drangedal. ”Honning er et fantastisk produkt” sier han. ”Som det burde vært gjort mye mer med her hjemme” Og nevner at han har sett et stort mangfold av videreforedlede produkter på reiser utenlands. Og, det er mye man kan gjøre. Såpe, lys, salver, kremer og mye mer. Honning med kanel er et vanlig og sunt produkt du får kjøpt i Italia, deilig servert med ost, som et alternativ til syltetøy, eller i bakst. En blanding som har vært brukt som vidundermedisin i orienten i mange hundre år. Og hvorfor ikke honning med forskjellige urter som timian eller rosmarin, eller med nøtter. Eller som mathonning, hvor den er oppvarmet til 60 eller 80 grader. ”Nei, vi vil ikke ødelegge honningen med sterk oppvarming” sier noen. Men glemmer at det er flytende mathonning vi ønsker. Pensler man en steik med den, er det ikke til å unngå at den blir oppvarmet, og til mer enn 80 grader! Den skal jo brukes i matretter. Et annet vanlig produkt i mange land er pollen på glass. Så hvorfor ikke sette i gang, vi skal nok kjøpe noe av dette. Selv var jeg birøkter i en femårsperiode, og eksperimenterte både med kanel, timian, rosmarin og nøtter i honningen. Men det er mange år siden nå.
Torgrim Kaasa kan fortelle at går det som de ønsker, kan en toppkvalitets steinovn stå klar til neste sesong. Kanskje med et lite utsalg med noen bord og stoler både inne og ute. Med fersk bakst hver helg. Så det skjer så absolutt noe i og utenfor butikken i svingen. Slike tilbud skulle vi sett flere av.
Kylling med delcorf epler
Ingredienser:
1 kylling
1 eple
2 gulrøtter
3 spskj. salatløk
linser
traktkantarell
persille og estragon
smør og balsamico
noen hvitløkkløfter.
Slik gjør du:
Skjær gulroten, eplet med skall, og salatløken i små terninger. La gulroten og løken putre en 10 minutters tid i litt olivenolje. Eplebitene får putre med de siste 3-4 minuttene. Krydre med salt, pepper og en ss. balsamico. Bland i grovhakket persille.
Stek kyllingen, og hvitløken med skallet på, i stekeovn ved 200 grader i 10 minutter. Stek så videre ved 180 grader i 50 min til skinnet ser sprøtt ut. Stikk gjerne en nål i låret, saften som pipler ut skal være klar, er den rød steker du videre. Kok linsene etter oppskriften på pakken, og krydre etter egen smak (revet muskatnøtt er godt). Rør i et par ss. smør og bland godt. Stek traktkantarellen i godt smør, salte og pepre etter egen smak. Legg opp som på bildet, hvor brystet er brukt. Kyllinglåret har enda bedre smak synes mange. Og det blir sjelden tørt.