Fløtesurret sikfilet

Siken er nettopp renset og filetert, det gjenstår bare å fjerne de små ryggbena som ingen liker. Men det er ingen vanskelig sak.

Sik er en undervurdert fisk i Norge; den har utallige bruksområder, og  den har et deilig, smakfullt fast fiskekjøtt når riktig tilberedt. Og den finnes i overflod, så hvorfor bruker vi den ikke? Den medisineres ikke, den er helt fri for soyafór, den gjør ingen skade på hverken vann eller annen fisk, og som nevnt: den er god, kjempegod. Nå må vi våkne opp i lakse og torskelandet Norge, vi har masse fin ferskvannsfisk i vannene våre, det er på tide å ta dem i bruk.

I kilo fin filetert og benfri sik er klar til viderebehandling. akkurat denne siken gikk til deilige sikboller og sikkaker; nest etter gjeddebolle kanskje de beste og fineste i verden!
Sikfiletene er buksert som svenskene kaller det. den brune randen på ryggen er skåret ned på hver side, og fjernet. Les mer om dette her.
Først litt jomfruolje og en klatt meierismør i pannen. Så fiskefiletene til de er lett brunet. Ikke stek dem for lenge, tørre “fiskepinner” er aldri godt. Salt og pepper fra kvern kan du ha på når de er stekt ferdig.
Sikfiletene er brunet ferdig, og det er tur for fløten som får surre med. Ikke la fløten dekke filetene, da blir de litt for vasne, eller fløtete kanskje. La fløten koke inn litt, til en konsistens du selv liker.
Lag en deilig agurksalat med olje, eddik, og litt salt og sukker. Kvern over litt pepper og bland.

Her er den deilige, enkle retten lagt opp; mandelpoteter, sikfilétene, agurksalat og noen sukkererter er ikke vondt. Og med den deilig fløtesausen blir retten enda bedre. Med den alt for lite brukte siken!

Print Friendly, PDF & Email