Fiskegrateng med luksusvri

Fiskegrateng retten1Egentlig er dette en oppskrift på gjeddepølse, men den går like godt til fiskegrateng, og med vanlige fiskefileter. Her er det brukt Alaska Pollock, som importeres direkte fra fangstbåten av NorIce på Gvarv i Telemark. Nesten som lyr er disse filetene; faste, fine og singelfrosne innpakket i matfolie, en og en. Jeg har alltid likt å prøve nye råvarer, og disse er noe av det bedre hva gjelder fisk. Importert ja, men når utvalget er så dårlig som det er i sjømatlandet Norge, er dette et meget godt alternativ. Og oppskriften er ikke som 10-kroners i butikken! Dette er luksus på hjemmebane.

Fiskegrateng råvarer
Fiskefileter, egg, smør, creme fraiche, revet muskatnøtt og litt chilipulver, er det du trenger. Pluss litt mel.
Fiskegrateng fisk males
Fiskefileten er kjørt til en fin masse i kjøkkenmaskinen. Så er det klart for en ny omgang sammen med de andre ingrediensene.

Luksusfiskegrateng

Ingredienser:
1 kilo fiskefilet
8 egg
6 dl. creme fraiche
Salt og pepper
4 ss hvetemel

4 klyper cayennepepper
125 gram meierismør
litt revet muskatnøtt
1/2 ts chilipulver

Slik gjør du:
Kjør fiskekjøttet til en fin masse i hurtigmikser. Ha i egg, creme fraiche, salt, pepper, chilipulver og muskatnøtt. Tilsett 4 ss mel, og romtemperert smør i små klatter. Kjør til blandingen blir glatt. La stå tildekket i kjøleskap i 12 timer. Fyll en ildfast form, og følg ellers teksten under bildene.

Fiskegrateng males
Resten av ingrediensene untatt smøret er lagt i, klare for å bli blandet med fisken. Kniven er tatt ut og en blandekniv i plast er satt inn.
Fiskegrateng ferdigblandet
Tilslutt slippes små biter av det romtempererte smøret i, mens du kjører på en ikke for høy hastighet.
Fiskegrateng osten på
Fiskegratengen har fått steke en halvtimes tid, og revet ost er lagt på toppen. Bruk ordentlig ost, ikke noen av disse jukseproduktene som du kan finne i butikken.
Fiskegrateng ferdig
Ferdigstekt. Sprø og fin på det meste av toppen, saftig og god inni.
Fiskegrateng squash
Vi lagde to versjoner, fordi vi spiste den i to omganger, med to dagers mellomrom. Her har vi hentet squashblomster i hagen (sammen med et par gule, runde squash). Og kjøpt en pakke brokkolispirer fra Hoppestad gård i Skien.
Fiskegrateng squash hvitløk
Den gule squashen i skiver får steke seg brune sammen med et par delte, ferske hvitløksfedd.
Broccolispirer
Brokkolispirene stekes kort i litt meierismør og saltes lett. Det gir en deilig smørsmak til spirene.
Fiskegrateng retten2
Og slik ble den ene serveringen lagt opp. Dillsaus laget på fiskebuljong, innkokt fløte, og dill. Og lagt opp med en squashblomst, squashen og hvitløken, og brokkolispirene.
Fiskegrateng, saus og sopp
Til den andre brukte vi litt nyplukket kantarell, og noen hvitløkkløfter. surret i jomfruolje, og saltet og pepret lett. Og dillsaus.
Fiskegrateng retten
Og slik la vi den opp; med råskrelte mandelpoteter, dillsaus, sopp og hvitløk. Egentlig veldig godt
Print Friendly, PDF & Email

One Comment