Flank steak, hva er nå det?

Omtrent slik ser et godt stykke flank steak ut, en utskjæring som ikke har vært vanlig her hjemme på bjerget. Et stykke som egner sg godt som roast beef for eksempel.

Av og til kommer det nye utskjæringer av kjøtt, for kort tid siden kom culotte, så kom flank steak. Men ingen lærer forbrukeren å bruke de nye utskjæringene, det går litt for fort i dag. Skal butikkene selge må folk vite om det! Ellers selger det ikke, så enkelt er det vel. Hvor mange vet at culottestek skal skjæres opp på en helt spesiell måte? Eller hvordan flank steak kan tilberedes? Begge er egentlig gode utskjæringer, for de som liker kjøtt må jeg vel si, for kjøtt er jo ikke helt in hos alle for tiden. Selv unner vi oss et godt stykke storfe av et eller annet slag av og til. For uansett; godt er det. Så hvorfor ikke prøve deg på en flank steak?

Her ser du fransk oppskjæring, med flank steak (flanc) under og nesten bakerst i bildet.  Foto: 180degrèsf.blogspot.no

Kjøttstykket er trimmet litt for fett og sener, krydret med salt og pepper, lagt i et ovnsfast fat med jomfruolje under, og sprayet eller dryppet over.
Flank steak kan du grille, pannesteke, braisere eller ovnsgrille, bruke i fajitas, men gjerne også koke til gryteretter. Kjøttet har godt med bindevev, og en kjernetemperatur på 65 til 68 grader går bra, eller 4-5 minutter på hver side hvis du griller det.

Kjøttet begynner å få farge, følg med og “trykk” deg gjerne frem for å kjenne når du mener det er ferdig. Eller som sagt; bruk et steketermometer. Smaken er god på grunn av fettmarmoreringen, og ikke noe dårligere enn ytrefilet dersom det er tilberedt riktig. Etter min smak!

Vi lagde bare en enkel salat med det som var modent i hagen, og det er alt på bildet untatt hvitløken.

Løken stekte vi i jomfruolje før vi hadde den i salaten. Litt mildere og like god. Stekeoljen fulgte med.

En helt enkel salat passer godt, her er alt blandet, og litt sherryeddik er blandet i.

Flank steak med salat

Kjøttet er ferdigstekt og skåret opp på tvers av fibrene, i ikke for tykke skiver. Et deilig, smakfullt og godt al dente-kjøtt. En biffkniv hjelper på akkurat det?

Ingredienser;
1 fin flank steak
salat etter eget valg; tomat, persille, salat, løk og hvitløk feks
salt og pepper
jomfruolje og eddik
Slik gjør du:
Følg forklaringen under bildene. Server gjerne med gode mandelpoteter eller pommes frites!

Print Friendly, PDF & Email